суботу, 29 травня 2021 р.

Міжнародний день захисту дітей був відзначений переглядом фільму Мате Барти «Чемпіонка».

Документальна стрічка угорського режисера Мате Барти порушує питання захисту прав дитини – право на самореалізацію, самовизначення, можливість та доступність розвитку творчого потенціалу. Молода амбітна ромська боксерка впевнено йде до своєї мрії. Кіноклуб Docudays UA при Волинській ДОУНБ імені Олени Пчілки вже не вперше знайомить відвідувачів з успішними історіями реалізації представників ромських спільнот. Низка заходів були об’єднані спільною назвою «Ромська мрія».

Обговорення стрічки відбувалося в контексті сприяння реалізації прав національних меншин  та дітей, що належать до етнічних груп.

Регіональний представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Волинській області Любов Сітовська ознайомила  з механізмами захисту прав дитини та поінформувала про роль Омбудсмана у цій сфері, наголосивши, що Конвенцією про права дитини, яка ратифікована Україною 27 лютого 1991 року, визнано, що діти є повноправними членами суспільства та мають право на особливу турботу та захист.

Також регіональний представник Уповноваженого повідомила про найхарактерніші порушення прав дитини, про які йшлося в щорічній доповіді Уповноваженого за 2020 рік, а також про забезпечення реалізації повноважень Омбудсмена у сфері здійснення парламентського контролю за дотриманням прав дитини на регіональному рівні.

Учасниками події були студенти комунального закладу вищої освіти «Волинський медичний інститут» Волинської обласної ради.

Присутніх ознайомили з адвокаційним проєктом «Від упередження до суспільного діалогу». Ініціатива реалізовується кіноклубом медіапросвіти з прав людини Docudays UA  при Волинській ДОУНБ імені Олени Пчілки в рамках «Кампанія з підвищення рівня впливу громади на процеси прийняття рішень на місцях та розвитку демократичних стандартів врядування – на підтримку реформи децентралізації», за сприяння та підтримки ГО «Докудейз».

Партнери проєкту:

Волинська обласна організація ромів «Терне Рома»

Представництво Уповноваженого Верховної Ради з прав людини у Волинській області

ГО «Волинська обласна організація Українського товариства охорони пам’яток історії і культури»

Відділ уповноважених з контролю за дотриманням прав людини в поліцейській діяльності (з дислокацією у Волинській області).


 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар