четвер, 27 травня 2021 р.

Повне академічне зібрання творів Лесі Українки в 14 томах

До уваги читачів відділу читальних залів Волинської ДОУНБ імені Олени Пчілки – повне нецензуроване академічне  зібрання творів Лесі Українки в 14 томах, видане  з нагоди  її  150-річного ювілею.

Це найграндіозніший проект Українського інституту книги, ідею якого висунули і активно відстоювали доктор філологічних наук, професор, народний депутат України Ірина Констанкевич, народний депутат Микола Княжицький та академік НАН України, директор Інституту літератури Микола Жулинський.

Видання було підготовлене Східноєвропейським університетом імені Лесі Українки (зараз Волинський національний університет імені Лесі Українки).

Університет взяв на себе зобов’язання здійснити текстологічну та редакційну підготовку. Для цього було створено 14 редакційних колегій, до роботи в яких заучили відомих лесезнавців і текстологів з різних міст України: Луцька, Києва, Острога, Львова  та інших.

До повного академічного зібрання творів Лесі Українки в 14 томах увійшли всі знайдені на сьогодні тексти письменниці. Відновлено фрагменти й матеріали, вилучені цензурою в попередніх виданнях. Додано розлогі текстологічні, історико-літературні та реальні коментарі.

Зібрання відкривають перших чотири томи, що містять драматичні твори Лесі Українки, написані між 1892 та 1913 роками.

До п’ятого тому увійшли поетичні та ліро-епічні твори мисткині.

Шостий том склала художня проза письменниці, сьомий – літературно-критичні та публіцистичні статті, восьмий – переклади, дев’ятий – записи народної творчості, десятий – підручник “Стародавня історія східних народів”, написаний Лесею Українкою для молодшої сестри Ізидори, а також різноманітні конспекти, виписки з книг, нотатки.

В останніх чотирьох томах серії опубліковано її епістолярну спадщину 1876–1913 років. 

Більше інформації про видання https://book-institute.org.ua/uk/activity/zibrannya-tvoriv-lesi-ukra-nki-u-14-i-tomah,

та його електронна версія читай тут: https://drive.google.com/file/d/1YwhGvepxkzJWkVcJYE4zyCUyCvSQ2eJ6/view   на сайті Українського інституту книги

 

Немає коментарів:

Дописати коментар