середу, 12 травня 2021 р.

ЗАГАДКОВИЙ СВІТ ТВАРИН

11 травня у відділі літератури з питань мистецтв Волинської ДОУНБ імені Олени Пчілки, вперше у Луцьку, була презентована унікальна колекція турійчанина Павла Войтка «Загадковий світ тварин».

Завідувачка відділу читальних залів Жанна Литвина ознайомила присутніх з основними віхами діяльності колекціонера та автора експозиції.

 Павло Леонтійович Войтко – автор приватної колекції, залюблений у свою справу – понад чотири десятки літ колекціонує комах та метеликів. Це захоплення дитячих років переросло в сталий інтерес до ентології – науки про комах. За цей час зібрав колекцію, яка включає унікальні зразки представників світу комах.

 

Вдало доповнюють експонати опудала представників тваринного світу – птахів, ссавців. Сприяє у цьому успішне опанування Павлом Леонтійовичем навичок таксидерміста, тобто майстра з виготовлення опудал. 1991 року Павло Войтко закінчив Шацький лісовий технікум. Набуті знання допомагають йому в спілкуванні з науковцями-зоологами. Частина колекції систематизована за всіма міжнародними стандартами.


Під час відкриття виставки в стінах бібліотеки виступили Олександр Зінченко, доцент кафедри зоології Волинського національного університету імені Лесі Українки, голова Волинського громадського осередку „Українське ентомологічне товариство” та директорка книгозбірні Людмила Стасюк. Своє захоплення надзвичайно багатою експозицією висловив Володимир Іванців, професор кафедри зоології Волинського національного університету імені Лесі Українки, доктор біологічних наук.


Колекція Павла Войтка знаходиться в Турійську в приватному будинку та діє в рамках громадської ініціативи „Просвітницький центр „Знайомство з тваринами”. Про це йшлося у виступі Олега Кобилинського, голови луцької міської організації спілки воїнів АТО Волині, який, до речі, виступив ініціатором показу колекції в бібліотеці. Учасники відкриття отримали справжню насолоду спілкування з ентузіастом своєї справи, власником колекції Павлом Войтком під час проведеної ним екскурсії.


Чекаємо всіх охочих до 15 травня. Вхід – вільний.

Немає коментарів:

Дописати коментар