вівторок, 25 квітня 2023 р.

Чорнобиль – чорний спомин, вічний біль…

Минає 37 років від того часу, як трапилась чи не найжахливіша екологічна катастрофа сучасності, вибух на Чорнобильській атомній станції. Цю подію називають однією з найбільших трагедій ХХ століття, адже вона вплинула на життя не лише Українців, а й людей у всьому світі. Наслідки радіаційного впливу відчутні і до сьогодні.

26 квітня 1986 року у місті Прип’ять Київської області сталася аварія на Чорнобильській АЕС. О 01:23 ночі відбулося два вибухи на четвертому енергоблоці атомної радіостанції. Через це енергоблок був частково зруйнований, зайнялася пожежа. Величезна кількість радіоактивних речовин було викинута в атмосферу. Сила вибуху прирівнювалася до 500 бомб – таких, що колись були скинуті на Хіросіму.

На ліквідацію катастрофи було кинуло сотні пожежників та працівників аварійних служб. Пожежу намагалися загасити кілька днів поспіль, протягом усього того часу в атмосферу надходило все більше радіації. Цілком ліквідувати  пожежу вдалося лише 10 травня.

Внаслідок Чорнобильської катастрофи понад 100 тисяч жителів найближчих населених пунктів були евакуйовані, але лише на другий день. Радянська влада намагалася приховати інформацію про аварію та її наслідки. Місто Прип’ять та навколишні села стали непридатними для життя. Через високий рівень радіаційного фону багато ліквідаторів Чорнобильської катастрофи, працівників АЕС та жителів району померли від променевої хвороби. Загалом за приблизними розрахунками число померлих від аварії на ЧАЕС сягає 4000 осіб. Наслідки Чорнобильської катастрофи відчутні і досі, збільшилося число онкохворих пацієнтів…

Після аварії у 1986 році над четвертим енергоблоком ЧАЕС було збудовано «Укриття» більш відоме, як «Саркофаг». Кілька десятиліть воно слугувало захистом від радіоактивних речовин. Коли «Укриття» почало руйнуватися, у період з 2012 по 2019 рік було споруджено «Нову захисну оболонку» у формі арки. Місто Прип’ять та прилеглі населені пункти досі залишають непридатними для життя.

Під час повномасштабної війни росії проти України тема Чорнобильської трагедії набула нової актуальності. Адже російські війська вторглися на територію Чорнобильської АЕС, утримували персонал станції у заручниках протягом тижнів та вели там воєнні дії, які вже назвали «ядерним тероризмом».

«Навіть через стільки років ми спостерігаємо, що методи СРСР, запозичені росією, продовжують становити загрозу для всіх довкола. Інакше неможливо пояснити причини, через які російські війська ховали боєприпаси і мінували територію навколо Чорнобильської АЕС», – заявив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль…      

24 лютого у перший день вторгнення російські військові захопили ЧАЕС.

9 березня внаслідок пошкодження російськими військами високовольтної лінії «750 кВ ЧАЕС – Київська», Чорнобильська АЕС і всі ядерні об’єкти Зони відчуження залишилися без електропостачання.

20 березня внаслідок потрапляння снаряду почалась пожежа в Зоні відчуження. Особливу небезпеку становить розповсюдження пожежі в Зоні відчуження на територіях з високим рівнем радіаційного забруднення та місцях розміщення об’єктів інфраструктури поводження з радіоактивними відходами у 10-кілометровій зоні навколо ЧАЕС.

23 березня російські військові розграбували і знищили нову Центральну аналітичну лабораторію, яка була унікальним комплексом аналітичних послуг на будь-якому етапі поводження з радіоактивними відходами, від кондиціонування до захоронення.

27 березня окупаційні війська росії ігнорують загрози та застереження та продовжують транспортувати і зберігати значну кількість боєприпасів

(десятки тон реактивних снарядів, мінометних боєприпасів, снарядів для ствольної артилерії) в безпосередній близькості від атомної станції.

2 квітня ЗСУ без пострілу повернули Чорнобильську АЕС.

Широкомасштабне російське вторгнення в Україну, яке триває з 24 лютого, вже призвело до деградації та знищення унікальних ландшафтів України, нанесло серйозної шкоди для економіки та інфраструктури держави. Війна в Україні знищує оселища та особливо цінні території, де існують різні види тварин, що несе загрозу для дикої природи та стійкості екосистем в транскордонному контексті. Окупант продовжує обстрілювати житлові райони міст, об’єкти промисловості та інфраструктури. Експерти та активісти  почали фіксувати злочини російських загарбників проти довкілля.

Вашій увазі у відділі читальних залів Волинської державної обласної універсальної наукової бібліотеки імені Олени Пчілки представлена книжкова виставка «Чорнобиль – чорний спомин, вічний біль….», яка складається з трьох розділів: «Чорнобиль. 1986-й: Хроніка подій», «Чорнобильська катастрофа і Волинь», «Чорнобиль в художній літературі». На виставці експонується  література по даній тематиці, періодичні видання, альбоми. Запрошуємо до перегляду.

Чорнобильська катастрофа це не лише екологічна трагедія, це історія ліквідаторів та місцевих мешканців, життя яких назавжди змінилося після аварії на АЕС. 

Памятаймо про подвиг ліквідаторів!

Памятаймо про їхню відвагу!

Памятаймо про велику відповідальність!

Памятаймо!

 

Немає коментарів:

Дописати коментар