середу, 17 травня 2023 р.

Тематична розмова про російсько-українську війну, права дитини, інтеграцію ВПО в місцеві громади та українську єдність і незламність відбулася в межах кіноклубної зустрічі Docudays UA

Розмова про війну, що назавжди змінила українців, розпочалася з перегляду документальної стрічки режисерки Маріанни Каат «Шахта №8» в межах Кіноклубу Docudays UA, що діє при Волинській ДОУНБ імені Олени Пчілки. Фільм – про місто Сніжне, що з 2014 року знаходиться під російською окупацією, та розповідає про складну долю підлітка та дитячу працю в нелегальних шахтах Донеччини.

Студенти технічного фахового коледжу Луцького національного технічного університету були учасниками правопросвітньої події та активно долучалися до обговорення фільму. Найбільше у стрічці вразило учнів умови нелегальної дитячої праці серед неповнолітніх та ризики, що супроводжують таку роботу, а також стимулювання дорослими до такої діяльності власних дітей. Це діти, які не жебракують, а важко працюючи, намагаються покращити умови життя своїм рідним та керуються почуттям власної гідності.

Регіональний координатор із взаємодії з громадськістю Уповноваженого Верховної Ради з прав людини у Волинській області Віталій Єлов наголосив, що війна в країні йде не тільки за територіальну цілісність, а й за те, щоб люди не перебували в тих умовах, які ми побачили у фільмі, коли закриття шахт в регіоні призвело до складної економічної та соціальної ситуації. Адже, коли ми говоримо про правову державу, то в центрі має бути людина з гарантіями захисту її прав та задоволенні базових потреб, що закріплені як в національних, так і в міжнародних документах. Також Віталій Андрійович наголосив на порушеннях, що фіксуються під час моніторингових візитів в місця компактного проживання переселенців, зокрема, право дітей на освіту під час війни.

Головний спеціаліст Відділу сприяння роботі регіональних представництв Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради з прав людини Анастасія Соляр поінформувала присутніх про обов’язки держави щодо дітей та їх батьків, відповідальності за порушення прав дитини, а також на прикладі з переглянутої стрічки “Шахта №8 підкреслила важливість оточення, в якому знаходяться діти, що перебувають в складних життєвих обставинах, та чому потрібно вчасно реагувати, звернувшись у відповідні служби.

Психологиня, членкиня Національної асоціації психологів України, сертифікований викладач навчальних тренінгів Юлія Крючкова з міста Маріуполь зазначила: “Фільм не втрачає своєї актуальності, після перемоги Донбас повернеться до України і проблеми регіону також. Проблема інтеграції в суспільство людей з окупованих територій буде нагальною і довготривалою в нашій державі. Цей процес повинен бути підкріплений насамперед державною політикою щодо розв’язання проблем соціалізації звільнених міст, також потребує від суспільства не тільки толерантності, взаємоповаги та співчуття, а й мотивованої взаємодії, спрямованого руху до свідомого ставлення до співгромадян, до  історії та політики власної держави”.

У відкритому діалозі всі учасники тематичної зустрічі спробували сформулювати нову українську мрію та створили візуальний образ побажань та надій, розмістивши їх на імпровізованій мапі бачення майбутнього України. Адже образ майбутнього — це те, що нам варто уявляти, проговорювати та втілювати вже зараз. Це відбудова міст та селищ після нашої перемоги, як архітектурна так і “ментальна”, встановлення історичної правди, покарання винних за воєнні злочини, вступ України до НАТО та ЄС.

Модерували подію Валентина Казмірчук – головний бібліотекар відділу міського абонементу і Жанна Литвина – керівниця Кіноклубу Docudays UA при Волинській ДОУНБ імені Олени Пчілки.

Мережа DOCU/CLUB фінансується Посольством Швеції в Україні, Національним фондом на підтримку демократії (NED) та Fondation de France.

Думки, висновки чи рекомендації належать автор(к)ам та упорядникам/-цям цієї публікації та не обов'язково відбивають погляди урядів чи благодійних організацій цих країн. Відповідальність за вміст публікації несуть виключно автор(к)и та упорядники/-ці.

  














Немає коментарів:

Дописати коментар