пʼятницю, 26 червня 2020 р.

МАЙБУТНЄ ВІЛЬНЕ ВІД НАРКОТИКІВ

  Щорічно 26 червня, починаючи з 1987 року, за рішенням Генеральної Асамблеї ООН у всьому світі відзначається Міжнародний день боротьби зі зловживанням наркотичними засобами та їх незаконним обігом з метою створення міжнародного суспільства, вільного від зловживання наркотиками.
  Історія боротьби з наркотиками в світі нараховує близько ста років. У лютому 1909 року відбулося засідання Шанхайської опіумної комісії у складі 13 країн. Міжнародне співтовариство намагалося знайти методи обмеження ввезення наркотичних засобів із азіатських країн. Але навіть через століття людство далеко від вирішення цієї глобальної проблеми.
  Генеральна Асамблея ООН визнає, що, незважаючи на зусилля міжнародної спільноти, світова проблема наркотиків, як і раніше, залишається серйозною загрозою для здоров’я і безпеки населення, особливо молоді.
  Протягом останніх  років в Україні спостерігається небачене зростання наркоманії. Сьогодні наркозалежність поступово "молодіє", середній вік людей, що вживають нелегальні наркотики, стабільно знижується.
  Наркотики паралельна реальність, яку не можна заперечувати, яку не можна побороти, яку маємо визнати і знати про неї все, аби ніколи до неї не потрапити. Наркотикистрах, про який говорять пошепки; дно, якого соромляться; слабкість, якої не визнають; самотність, від якої втікають; ганебна смерть, якої бояться; злочинність, якої ніколи не поборють; бізнес, який завжди буде прибутковим...
  Наркоманія – це не пустощі, не проведення вільного часу в товаристві друзів, а небезпечна хвороба. Не кожному вдається вирватись з полону цієї хвороби, яка може призвести до смерті в молодому віці.
  Міжнародний день боротьби із вживанням наркотиків та їх незаконним обігом сприяє інформуванню  громадян про серйозну проблему нашого часупроблему наркоманії. Тільки завдяки спільним зусиллям  можна досягти  позитивних результатів у вирішенні глобальної проблеми сучасностінаркоманії.
Література:
Нагорна А. М. Наркоманія. Адаптація молоді до праці та життя : Монографія / А. М. Нагорна, В. В. Беспалько. – Кам’янець- Подільський : Аксіома, 2005. – 384 с.

Наркологія. Психічні та поведінкові розлади, спричинені зловживанням психоактивними речовинами  /  ред. О. К. Напреєнко. – К. : Здоров’я, 2011. – 208с.

Юнак В. Ю. Наркоманія – дорога в безодню / В. Ю. Юнак. – К. : Здоров’я, 2001. – 160 с.

Погорєлов І. І. Психіатрія і наркологія : підручник / І. І. Погорєлов, О. Д. Манаєнкова. – К. : ВСВ «Медицина», 2015. – 320 с.


Васільєва В. О. Експертиза наркотичних та вибухонебезпечних речовин : підручник / В. О. Васільєва, І. В. Ємченко. – Львів :  Компакт-ЛВ, 2005. – 304 с.

  Більше інформації по темі можна дізнатись, звернувшись до електронного каталогу бібліотеки, який розміщений на офіційному сайті Волинської ДОУНБ імені Олени Пчілки.

Немає коментарів:

Дописати коментар