середу, 17 червня 2020 р.

ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ ТА ЗАХИСТ ПРАВ БІЖЕНЦІВ І ВНУТРІШНЬО ПЕРЕМІЩЕНИХ ОСІБ

   20 червня у багатьох країнах світу відзначають День біженців. Ідеться не тільки про втікачів від воєн, конфліктів і переслідувань до інших країн, які й є біженцями за міжнародним гуманітарним правом. Цього дня згадують і про внутрішньо переміщених осіб – тих, хто був змушений залишити домівку, але перебрався до іншої частини своєї країни.
   Свято запровадила спеціальна резолюція Генеральної Асамблеї ООН, яку прийняли в 2001 році. Таким чином світова спільнота засвідчила солідарність з жителями Африки, серед яких кількість біженців найбільша. Прилучили резолюцію до 50-ої річниці Конвенції про статус біженців. До слова, за останніми даними, на планеті проживає близько 20 мільйонів біженців і 25 мільйонів внутрішньо переміщених осіб.
   Україна в результаті акту підступної агресії зі сторони нашого сусіда, Росії, зазнала великої біди – лише за офіційними даними 1,3 млн. укр. сімей (насправді, ця цифра у кілька разів вища) вимушені були залишити свої місця напризволяще та переїхати до інших частин України, в багатьох випадках – почати життя з нуля.
   Однак, чисельність їх з кожним роком росте. Насамперед такий ріст спостерігається у зв’язку із не стабільною ситуацією у багатьох країнах Сходу та й не лише, адже на жаль, Україну також не оминула проблема біженців з районів бойових дій. Ця проблема вважається однією з найгостріших для людства сьогодні. Цей день покликаний звернути увагу на цю глобальну проблему.



Література по темі:

Бовкун Е. М.  Набуття, реалізація і припинення правового статусу внутрішньо переміщеної особи в Україні [Текст] / Е. М. Бовкун // Часопис Київського університету права: український науково-теоретичний часопис. – 2018. – 4. – С. 66-69.

Васильченко Г. Проблеми типологізації статусу біженців у період суспільно-політичних трансформацій [Текст] / Г. Васильченко // Юридична Україна: щомісячний науковий журнал. – 2016. № 5/6. – С. 29-33.

Воронцов П. Пенсія для переселенця: вона є, але за неї треба поборотись [Текст] / П. Воронцов // Голос України: газета Верховної Ради України. – 2019. – 6 лют. (№ 24). – С. 1, 4.

Камінська Н. В. Захист прав біженців, внутрішнє переміщених осіб і мігрантів [Текст]: монографія / Н.В. Камінська, К. Я. Сьох. – Київ : б. в., 2019. – 259 с.

Питання забезпечення житлом внутрішньопереміщених осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України [Текст]: Постанова Кабінету Міністрів України від 18 квіт. 2018 р. №280 // Урядовий кур'єр: газета центральних органів виконавчої влади України. – 2018. – 24 квіт. (№ 79). – С.7

Соціальна робота з вимушеними переселенцями в сучасній Україні [Текст]: монографія / О. В. Борисова [и. др]. – Київ: Кондор, 2019. – 368 с.

Більше інформації про біженців та внутрішньо переміщених осіб можна дізнатись, скориставшись електронним каталогом, який розміщений на офіційному сайті Волинської ДОУНБ імені Олени Пчілки.

Немає коментарів:

Дописати коментар