пʼятницю, 10 липня 2020 р.

Перша онлайн зустріч в Кіноклубі Docudays UA


Перша онлайн зустріч в Кіноклубі Docudays UA розпочалася переглядом фільму Романа Бондарчука «Ромська мрія» та розмовою про сучасні виклики мови ворожнечі.

Метою зустрічі було навчитися виявляти прояви мови ворожнечі та її форми самовираження, дізнатися про найпоширеніші стереотипи, навчитися визначати власні та вплив найпоширеніших стереотипів на життя окремих людей та етнічних груп. Серед глядачів, які долучилися до перегляду онлайн, були викладачі навчальних закладів, представники бібліотечної спільноти Волині та громадянського суспільства.

Серед учасників були і представники ромської спільноти. Серед них житель села Битень Ковельського району Сергій Юзепчук, який на прикладі своєї власної історії розповів присутнім чи відчуває в повсякденному житті прояви дискримінації та упередженого ставлення з боку суспільства, громади в якій проживає. Юний художник пригадав людей, завдяки яким відбувся його шлях до мистецтва та творчості.

Під час презентації, яка ознайомила присутніх з проявами мови ворожнечі у медійному публічному просторі, учасники ідентифікували такі явища, щоб у майбутньому уникати використання матеріалів з негативним змістовним навантаженням у своїй професійній діяльності.

Регіональний представник Уповноваженого Верховної Ради України Любов Сітовська зупинилася на порушеннях конституційних прав і свобод людини, які виявлено під час проведення моніторингового візиту інституцією Уповноваженого ВРУ з прав людини у Волинській області щодо вивчення стану дотримання прав і свобод представників ромської національної меншини у Голобській ОТГ.

Коментар щодо відповідальності про поширення та використання мови ненависті надала головний спеціаліст відділу правопросвітництва та надання безоплатної правової допомоги Луцького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Зоряна Світлицька.





Немає коментарів:

Дописати коментар