четвер, 28 жовтня 2021 р.

Експертне обговорення щодо дотримання прав ромів

Працівники книгозбірні долучилися до експертного обговорення «Пошанування гідності та дотримання прав людини: історії та сучасний образ ромського населення в Західній Україні», який був ініційований Регіональним представництвом Уповноваженого ВРУ з прав людини в західних областях.  

Захід було присвячено історії ромського народу через призму культури та мистецтва, захисту прав національних меншин, місця ромів в українському громадянському суспільстві та проблемним питанням додержання прав і свобод цієї спільноти в умовах поширення короновірусної інфекції. До організації заходу долучився Львівський міський центр соціальних служб «Між нами».

В обговоренні взяли участь представники Українського Центру вивчення історії Голокосту, представництва UNICEF в Україні, European Roma Institute for Arts and Culture  (ERIAC), ГО «Рома України «Терніпе», Агенції адвокації ромської культури (ARCA), регіональних та місцевих центрів безоплатної правової допомоги Львівської та Волинської областей, територіальних органів поліції, бібліотек, інших громадських та міжнародних організацій.

Представник Уповноваженого в західних областях Світлана Семчишин зупинилась на найактуальніших і теоретичних питаннях щодо захисту прав національних меншин та звернула увагу на необхідність посилення просвітницької роботи на цьому напрямі, а також внесення законодавчих змін з метою притягнення до відповідальності за поширення мови ворожнечі.

Регіональний представник Уповноваженого у Волинській області Любов Сітовська навела практичні кейси та наголосила, що під час моніторингу регіональних ЗМІ та соціальних мереж найчастіше мову ворожнечі містили публікації, що стосувалися обвинувачень ромів, зокрема створення негативного іміджу, твердження про кримінальність, заклики не дати закріпитися ромській спільноті в регіоні, закликів до дискримінації.

До обговорення долучилася керівниця спільного партнерського проєкту «Від упередження до суспільного діалогу» що реалізовувався у Волинській ДОУНБ імені Олени Пчілки.



 
 

Немає коментарів:

Дописати коментар