четвер, 9 вересня 2021 р.

Вечір пам'яті "Іловайськ. Подія, яку не забути..."

На підтримку ініціатив громадськості та з метою гідного вшанування пам’яті військовослужбовців і учасників добровольчих формувань, які загинули на сході нашої держави, увічнення їх героїзму, зміцнення патріотичного духу у суспільстві, Президент України Володимир Зеленський, підписав Указ «Про День пам'яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України» від 23.08.2019 року № 621. Пам’ятна дата щорічно відзначається 29 серпня.

Відзначення Дня пам’яті захисників України саме 29 серпня обрано не випадково, бо саме в цей день у 2014 році, в ході російсько-української війни та Іловайської операції відбувся потужний прорив української групи військ з російського оточення, де проявився масовий героїзм добровольців і військових, та загинула найбільша кількість українських воїнів. Бої під Іловайськом стали одними з найстрашніших для української армії у війні на Донбасі і увійшли в історію під назвою "Іловайський котел". Українська армія зазнала великих втрат. Досі достеменно не відомо точної кількості втрат в Іловайську. 

На зустрічі був присутній Голова Луцької міської організації Спілки воїнів АТО Волині Олег Кобилинський. Він розповів свою історію війни, про те, як опинився у зоні АТО і як змінився його світогляд на усе життя. Згадував про мобілізацію, вихід військових з оточення, загиблих та поранених, відсутність необхідного спорядження, бездіяльність тогочасного керівництва та повний хаос, в якому люди заплатили власними життями.

Захід відбувся за партнерства з Луцьким педагогічним коледжем та за сприяння викладачів: Анатолія Кравця та Надії Павлюк.

Зворушливі пісні присвячені захисникам України прозвучали у виконанні студентів педколеджу Демчука Олексія, Марчук Катерини ти Амзи Каріни. 

Поезію присвячену українським солдатам читали Дарина Лось та Катерина Лісовська.

Всі присутні на заході мали змогу не тільки переглянути відео-сюжети присвячені боям за Іловайськ, а й ознайомитися з матеріалами книжкової виставки під назвою «Іловайськ. Трагічна сторінка в історії України». Серед книг, видання Ірини Вовк "На щиті. Спогади родин загиблих воїнів. Іловайськ", 2020 року видання, яке наша бібліотека отримала в подарунок від Українського інституту книги.

 Ведучі заходу – Олена Сільчук та Ольга Граділь.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар