четвер, 2 вересня 2021 р.

Година пам'яті "Іловайськ. Подія, яку не забути..."

1 вересня символізує завершення літніх канікул та початок нового навчального року. Для кожного учня та студента цей день символізує нові перспективи та реалізацію нових можливостей. Саме в перший день навчання ініціюється проведення тематичний заходів до цієї важливої події в житті кожного школяра.

Вже стало доброю традицією проведення такого заходу в стінах нашої книгозбірні. Цьогоріч зустріч присвячена сьомій річниці трагічних подій під Іловайськом.

У серпні 2014 року під містом Іловайськ розгорнулась одна з найстрашніших битв для української армії у війні на Донбасі. Бої тривали майже місяць з 6 по 29 серпня і увійшли в історію під назвою “Іловайський котел”. Українська армія втратила 368 воїнів, 429 – отримали поранення різного ступеню тяжкості, 300 – потрапили у полон. Це спонукало українську сторону погодитися на умови Мінського перемир’я, підписаного 5 вересня 2014 року в білоруській столиці.

Символікою цього дня є квітка соняшника, адже в серпні 2014 року на полях саме із цією рослиною полягло багато українських воїнів.

29 серпня указом Президента визначено як День пам'яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України.

На заході були присутні вчителі та учні Луцької гімназії №4 імені Модеста Левицького та Луцького навчально-виховного комплексу №9.

Всі присутні на заході мали змогу не тільки переглянути відео-сюжети присвячені боям за Іловайськ, а й ознайомитися з матеріалами книжкової виставки під назвою «Іловайськ. Трагічна сторінка в історії України». Серед книг, видання Ірини Вовк "На щиті. Спогади родин загиблих воїнів. Іловайськ", 2020 року видання, яке наша бібліотека отримала в подарунок від Українського інституту книги.

Ведучі заходу – Олена Сільчук та Ольга Граділь.



 

Немає коментарів:

Дописати коментар