суботу, 10 квітня 2021 р.

Правопросвітницьким заходом книгозбірня відзначила Міжнародний день ромів

 

8 квітня світова спільнота відзначає свято ромської культури, історії та національної ідентичності. І саме цього дня важливо піднімати проблемні питання що стосується ромської спільноти, яка є найвразливішою та найбільш дискримінованою і часто зазнає упередженого ставлення в  суспільстві.

Тому Кіноклуб Docudays UA при Волинській ДОУНБ імені Олени Пчілки ініціював перегляд документального фільму Романа Бондарчука «Ромська мрія», який проходить в межах реалізації адвокаційного проєкту «Від упередження до суспільного діалогу», який спрямований на вирішення проблемних питань ромської меншини.

Регіональний представник Уповноваженого Любов Сітовська ознайомила присутніх зі спеціальною доповіддю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини про вплив пандемії COVID-19 на ромську громаду в Україні та результатами опрацювання офіційних даних, зібраних регіональними представниками Уповноваженого під час моніторингу, які свідчать про погіршення ситуації із забезпеченням основоположних прав і свобод ромів в Україні після спалаху пандемії COVID-19 та запровадження у зв’язку з цим карантинних заходів. Вона також зосередили увагу на тих рекомендаціях, які адресовано державним органам для вжиття відповідних заходів реагування.

Участь у заході також взяли старший інспектор з особливих доручень відділу уповноважених з контролю за дотриманням прав людини в поліцейській діяльності з дислокацією у Волинській області Управління дотримання прав людини Національної поліції України Наталія Бартошук, студенти та декан Волинського національного університету імені Лесі Українки Антон Демчук, який працював в проєкті щодо паспортизації ромів та має неабиякий досвід у вирішенні проблемних питань. Долучилася до обговорення медпрацівник Голобської  ОТГ Ольга Чепенюк, яка сприяє налагодженню взаємовідносин в ромських громадах.  

Участь в події взяли фахівці Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Волинській області Ірина Кушпетюк та Луцького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Зоряна Світлицька. За інформацією наданою безоплатною вторинною правовою допомогою Волині минулого року - понад 20 представників ромської національної меншини звернулися до центрів за правовою інформацією та консультаціями з питань оформлення та видачі паспорта громадянина України, встановлення факту проживання однією сім`єю, внесення змін до актового запису про народження дитини, визнання батьківства, стягнення аліментів, надання права на шлюб.

Спеціальним гостем на події був юнак з ромської родини Сергій Юзепчук, який презентував відвідувачам свої нові художні роботи. Роботи молодого художника з Ковельщини вже другий рік експонуються у стінах бібліотеки і привертають увагу відвідувачів бібліотеки.

Захід проходив в межах реалізації адвокаційного проєкту «Від упередження до суспільного діалогу». Реалізація заходів проєкту відбувається в рамках Всеукраїнської адвокаційної кампанії ГО «Докудейз» «Кампанія з підвищення рівня впливу громади на процеси прийняття рішень на місцях та розвитку демократичних стандартів врядування – на підтримку реформи децентралізації».

Партнери проєкту:

Волинська обласна організація ромів «Терне Рома»

Представництво Уповноваженого Верховної Ради з прав людини у Волинській області

ГО «Волинська обласна організація Українського товариства охорони пам’яток історії і культури»

Відділ уповноважених з контролю за дотриманням прав людини в поліцейській діяльності (з дислокацією у Волинській області).


Немає коментарів:

Дописати коментар