неділю, 28 лютого 2021 р.

Перегляд документальної стрічки режисерки Манон Луазо «Мовчазна війна» з нагоди Міжнародного дня підтримки жертв злочинів

День прийняття Кабінетом міністром Великобританії «Хартії жертв злочинів»  22 лютого 1990 року став визначальною датою для відзначення Міжнародного дня підтримки жертв злочинів.

Проблема захисту прав жертв кримінальних дій, а також їх соціальної реабілітації вже давно хвилювала міжнародну спільноту. Адже нерідко в правовій практиці різних держав відбувалося так, що жертви злочинів опинялися під великим тиском, як з боку самих злочинців, так і  правоохоронних органів.

У вересні 1985 року конгрес ООН по упередженню злочинності і поводженню з правопорушниками затвердив Декларацію головних принципів правосуддя для жертв злочинів і зловживання владою. А уже 29 листопада 1985 року Генеральна Асамблея ООН прийняла цей фундаментальний документ, вперше розробивши універсальні, базові принципи підтримки і захисту жертв злочинів.

Сьогодні держави приймають національні законодавчі документи, призначені для захисту осіб, постраждалих від кримінальних дій та їх соціальної реабілітації. Також прийняті законодавчі акти, що регламентують питання компенсації матеріальної та моральної шкоди жертвам злочинів, а також компенсації шкоди здоров’ю.

Кіноклуб Docudays UA при Волинській ДОУНБ імені Олени Пчілки ініціював перегляд документальної стрічки французької режисерки Манон Луазо «Мовчазна війна». Після перегляду відбулася тематична розмова про гендерно-зумовлене насильство, сексуальне насильство під час збройних конфліктів. Події у фільмі відбуваються в Сирії, а правлячий режим використовує насильство як зброю у війні, коячи злочини проти людства. Присутні на заході тему насильства також обговорювали в контексті збройного конфлікту на Донбасі.  

У своєму виступі директорка Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Волинській області Наталія Смолярчук наголосила на доступі осіб, які є потерпілими у кримінальних провадженнях, а також постраждалих від домашнього насильства або насильства за ознакою статі, до безоплатної правової допомоги, що гарантується державою.

У своєму виступі регіональний координатор із зав’язків з громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Волинській області Віталій Єлов розповів учасникам заходу про особливості захисту прав і законних інтересів потерпілих у кримінальному провадженні та зупинився на основних проблемах забезпечення прав потерпілих.

Регіональний представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Волинській області Любов Сітовська використовуючи матеріали щорічної доповіді Уповноваженого про стан додержання та захисту прав і свобод людини і громадянина в Україні, звернула увагу на один із розділів, у якому йшлося про дотримання верховенства права при здійсненні правосуддя.

Представниця Волинського обласного центру соціально-педагогічної допомоги, психологиня Анастасія Хомяк ознайомила присутніх з мультимедійною презентацією щодо попередження, протидії та ідентифікації домашнього насильства, і основними напрямками роботи Центру.

У межах заходу старшим інспектором з особливих доручень відділу уповноважених з контролю за дотриманням прав людини в поліцейській діяльності (з дислокацією у Волинській області) Управління дотримання прав людини Національної поліції України Наталією Бартощук було презентовано виставку «Річ у тім», присвячену проблемі насильства у будь-якому його прояві.

У заході взяли участь декан юридичного факультету Волинського національного університету імені Лесі Українки Демчук Антон Михайлович, працівники та читачі бібліотеки.


Немає коментарів:

Дописати коментар