суботу, 20 лютого 2021 р.

«Небесна Сотня: ангели, які тримають українське небо» (вечір пам'яті Героїв Небесної Сотні)


Сьомий  рік поспіль 20 лютого в Україні відзначають День Героїв Небесної Сотні, вшановуючи подвиг учасників революції Гідності та віддаючи належну шану тим, хто загинув протягом кривавих січневих та  лютневих днів 2014 року. Саме в ці дні під час Євромайдану протистояння між українським народом і тодішнім режимом сягнуло свого піку. Загалом революційні події зими 2013-2014 років забрали життя більше ста активістів Майдану. Пролита кров зобов’язує кожного усвідомити відповідальність за долю країни, за її майбутнє.

Серед Героїв Небесної Сотні є і наші краяни: Василь Мойсей, Едуард Гриневич, Сергій Байдовський, Іван Тарасюк, Олександр Бадера, Юрій Сидорчук та Віктор Хом’як. 23-го серпня 2015 у Луцьку було увічнено пам'ять загиблих під час кривавих подій на Майдані встановленням меморіальної стели Героїв Небесної Сотні. Герої Небесної Сотні віддали свої життя за Україну, за народ, за гідність. Ми маємо шанувати пам’ять про них і передавати наступним поколінням.


На вечорі були переглянуті відеоролики проєкту «Характери Гідності», де про загиблих учасників Революції Гідності розповідають їхні рідні і близькі. Це короткі історії про їхнє дитинство, вчинки, стосунки з близькими, мрії та прагнення. Автор ідеї та режисер проєкту — Дарина Кульчицька, член ГО «Родина Героїв Небесної сотні»; проєкт підтримали в Національному музеї Революції гідності (Музеї Майдану).


Волинська ДОУНБ імені Олени Пчілки ще на початку 2014 року започаткувала постійнодіючу тематичну виставку „Герої не вмирають. Просто йдуть з Майдану – в небо. В лицарі – зі смерті...” для увічнення пам’яті тих, хто був на барикадах за покликом своєї душі, відстоював правду та гинув за нашу свободу.

 

Під час заходу відбулася зустріч з рідними загиблих Героїв, свідками та учасниками доленосних подій на Майдані. Спогадами про загиблого Василя Мойсея поділилися батько Михайло Іванович та брат – отець Роман, настоятель храму села Небіжка Луцького району. Зворушливим був виступ двоюрідної сестри Сергія Байдовського – Олени Стрельбіцької. 

Захід відбувся за партнерства з Луцьким педагогічним коледжем та за сприяння викладачів: Анатолія Кравця та Надії Павлюк. Щемливі пісні «Мамо, не плач» та «Запалю свічу» зворушливо виконала Богдана Кизицька. Лемківська пісня «Плине кача», яка є неофіційним гімном Небесної Сотні, прозвучала у виконанні Олексія Демчука. "Пісню про Україну" виконала Каріна Амза.

Поезію, присвячену подіям Революції Гідності, читали студенти Луцького педколежду: Вікторія Васильчук, Ірина Парфенюк та Богдана Герасимчук.  

Ведучі заходу – Олена Сільчук та Ольга Граділь.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар