суботу, 11 квітня 2020 р.

НАЙЦІКАВІШІ БІБЛІОТЕКИ УКРАЇНИ, ЯКІ ВАРТО ВІДВІДАТИ

Кожна бібліотека має щось унікальне, що вирізняє її серед інших подібних закладів. До вашої уваги найкрасивіші бібліотеки з різних куточків України, які захоплюють своєю красою та наповненням.

Наукова бібліотека Львівського університету імені І. Франка


Однією з найдавніших і найбільших бібліотек України є Наукова бібліотека Львівського національного університету імені Івана Франка. Її заснували у 1608 році як книгозбірню львівського Єзуїтського колегіуму.
Наразі фонд бібліотеки налічує понад три мільйони книг. Серед них є цінні стародруки і рукописи, найстаріший з яких датований ХІІІ століттям.
Окрім цього, у бібліотеці зберігаються унікальні видання з особистої бібліотеки французького кардинала Мазаріні, гетьмана Івана Мазепи та французького короля Людовіка XV.
Проводити час у науковій бібліотеці – суцільне задоволення. Адже розкішні орнаменти на стінах вражають своєю красою. Над інтер'єром будівлі працювали Тадеуш Рибковський та молодий український художник Юліан Буцманюк.


Бібліотека Центру Митрополита Шептицького

Це місце, яке розвінчує всі міфи про те, що ходити в бібліотеки не модно. А навпаки – воно пробуджує бажання вчитись, розвиватись та пізнавати нове.
Центр Митрополита Андрея Шептицького – це не лише сучасна бібліотека, це ще й навчальний простір. Тут ви можете потрапити на цікаву лекцію українських та іноземних фахівців, взяти участь у дискусії та послухати виступи сучасних музичних колективів.
Стильний дизайн, привітний персонал, велика кількість книг та красиві пейзажі за вікном створюють неймовірну робочу атмосферу.

Одеська національна наукова бібліотека імені М. Горького


Книгозбірня вважається першою публічною бібліотекою на території України. З'явилась вона у 1829 році за наказом Миколи I.
До наповнення бібліотеки долучилось багато відомих та заможних людей. До прикладу, граф Воронцов подарував книгозбірні 600 томів французьких класиків у розкiшному виданнi Фiрмена Дiдо. Нині фонд найстарішої публічної бібліотеки налічує п'ять мільйонів документів з усіх галузей знань майже 130 мовами світу.
Окрім великої кількості цікавих книг, бібліотека зачаровує ще й своїм розкішним виглядом. Адже її вважають однією із найкращих зразків бiбліотечної архітектури в Україні в стилі неокласицизму. Над проєктом працював відомий архітектор Федір Нестурх. Чарівності цій будівлі надає й те, що вона розташована у старовинній частині Одеси.


Національна бібліотека України імені Вернадського
Це бібліотека, яка може задовольнити потреби будь-якого читача. Адже її фонд налічує 14 мільйонів книг. Саме тому вона входить у десятку найбільших книгозбірень світу.
Потрапивши туди, окрім кількості книг, вас здивують й масштаби будівлі. Бібліотека складається з 27 поверхів. Не дивно, що вона вважається найбільшою за своєю площею бібліотекою в країні.
Національна бібліотека для дітей 
Хочете потрапити у казкову країну книжок? Тоді вам точно потрібно відвідати Національну бібліотеку України для дітей.
Будівля оздоблена авторськими керамічними панно і композиціями видатної української художниці-керамістки Ольги Рапай. Окрім читання, діти можуть відвідувати театральний гурток з ляльковим театром, проводити час у літньому кольоровому дворику та у музичній залі.
У бібліотеці зберігається 500 тисяч примірників книг, журналів та аудіозаписів. Для зручності читачів література у книгозбірні поділена на зали дошкільної та шкільної програми.

Львівська національна наукова бібліотека України імені В. Стефаника
Львівська національна наукова бібліотека України імені В. Стефаника є одним із найбільших в Україні інформаційно-аналітичних і соціокультурних центрів, державним сховищем унікальних рукописних і друкованих пам’яток книжкової культури, творів українського та зарубіжного мистецтва, інших видів документів, у яких зосереджено загальнонаціональний інформаційний потенціал, що створюється в Україні та світі. 
 За матеріалами інформаційних видань "Друг читача" та каналу 24.

Немає коментарів:

Дописати коментар