суботу, 11 квітня 2020 р.

ТОП-7 НАЙСУЧАСНІШИХ БІБЛІОТЕК СВІТУ

Здавалося, що з появою смартфонів та Вікіпедії будинки з книжками відійдуть у минуле. Проте багато найкращих та найсучасніших бібліотек було збудовано саме в останні десятиліття. Розкішні та комфортні, стильні та сучасні не тільки зовні, але і всередині, вони дуже промовисто говорять про час, про людей та про відношення влади до культури.
Приємного перегляду!

Бібліотека Биньхай. Тяньцзінь. Китай

Вражаюча футуристичне будівля у вигляді гігантського ока, знаходиться у Китаї, і називається вона «Око Біньхай» (The Eye of Binhai). З підлоги до стелі в бібліотеці розташовані хвилеподібні ряди книг, по яких можна ходити і вибирати потрібне видання. Ці ефектні полиці є ще і місцем для читання. В такій атмосфері хочеться поглинати сторінку за сторінкою.У цьому казковому місці зберігаються 1,2 млн книг. Ось вона — бібліотека майбутнього.



Національна бібліотека в Досі. Катар

Національна бібліотека вже стала великою гордістю та одною з головних пам'яток Катару. Будівлю спроектував один з головних архітекторів сучасності Рем Колхас. Більшість туристів приїжджають у бібліотеку не стільки читати, скільки подивитися.
Простір дійсно вражає! Всередині – це одна величезна кімната з читальним залом і сховищем. У колекції бібліотеки більше мільйона книг! А на площі 42 тисяч квадратів можуть розміститися тисячі осіб. Вам точно вистачить місця!

Бібліотека Сера Дункана Райса, Абердинський університет, Велика Британія

Відкрита в 2012-му році бібліотека зберігає понад 250 тисяч книжок та манускриптів, і в ній є 1200 читальних зал. Ламаний фасад бібліотеки виконує роль додаткового клімат-контролю в будівлі, адаптуючись до змін освітлення та температури.

Бірмінгемська бібліотека, Велика Британія

Бірмінгемську бібліотеку називають найбільшою публічною бібліотекою у Великій Британіїеликій Британії, найбільшим культурним простором у Європі, і однією з найбільших з регіональних бібліотек Європи. Будівля бібліотеки була спроектована голландською архітекторкою Франсіне Хаубен та її архітектурним бюро Mecanoo у 2013 році.

Бібліотека "Мозок", Німеччина

Філологічну бібліотеку Вільного університету Берліна зазвичай називають "Мозок", імовірно, бо вона на нього схожа. Її було відкрито в 2005-му році.

Бібліотека Віденського економічного університету. Відень, Австрія

Весь новий кампус Університету економіки Відня виділяється своєю футуристичною архітектурою. Бібліотека, спроектована Захою Хадід, виглядає взагалі нереально! Це ж майже космічний корабель – стильний, інноваційний, незвичайний. Загалом, ви не повірите своїм очам.

Бібліотека Делфтського університету, Голландія

Дах бібліотеки покритий газоном, що служить природнім ізолятором, а влітку тут можна відпочивати й засмагати на сонці. Увінчана будівля сталевим прозорим куполом, можна піднятися на його вершечок.
 

За матеріалами інформаційних видань Точка.Нет та News Україна.

Немає коментарів:

Дописати коментар