четвер, 14 листопада 2019 р.

Правовий лекторій за участі Кіноклубу Docudays UA


Правовий лекторій  з нагоди 30-річчя прийняття Конвенції ООН про права дитини відбувся за ініціативи Регіонального представника Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Волинській області Любов Сітовської та регіонального координатора Віталія Єлова. 20 листопада 1989 року Генеральною Асамблеєю ООН була прийнята Конвенція ООН про права дитини, яка вважається світовою конституцією для дітей. Україна ратифікувала Конвенцію  27 лютого 1991 року і тим самим взяла на себе зобов’язання піклуватися про своїх маленьких громадян.
Упродовж XX та XXI ст. на захист дітей та дитинства було прийнято низку нормативно - правових  документів, які були представлені на тематичній виставці «Права дитини в Україні: забезпечення, дотримання, захист».
Під час заходу  учасниками  були обговорені базові потреби людини, права дитини, поняття людської гідності як мовою нормативних документів, так і мовою документального кіно. Про дітей, батьки яких опинилися в складних життєвих обставинах, розповів фільм Монне Ліндстрьом «Рахую дні, рахую роки», що презентував Кіноклуб Docudays UA при Волинській ДОУНБ імені Олени Пчілки. Через три непрості дитячі історії глядачі занурилися у світ, який розкриває почуття  емпатії, толерантного ставлення  та розуміння кризових життєвих ситуацій. Адже саме такі діти найбільше потребують турботи і піклування з боку держави. Під час обговорення  на конкретних життєвих прикладах побачили порушення принципів прав людини та проаналізували наслідки, до яких ці порушення можуть призвести, намагалися зрозуміти природу людської гідності та її роль у дотриманні прав людини.
Регіональний представник Уповноваженого Любов Сітовська звернула увагу присутніх на порушення прав неповнолітньої дитини шляхом ухилення батьків або осіб, які їх замінюють, від виконання передбачених законодавством обов'язків щодо забезпечення необхідних умов життя, навчання та виховання неповнолітніх дітей. Також наголосила на типових порушеннях конституційних прав і свобод людини, які виявляються під час проведення моніторингових візитів інституцією Уповноваженого ВРУ з прав людини у Волинській області до місць несвободи і можуть кваліфікуватися як катування, жорстоке або таке, що принижує гідність, поводження або покарання.
У правоосвітньому заході взяли участь учні та вчителі Боратинської загальноосвітньої школи, а також студенти та викладачі Волинського коледжу технології, бізнесу та права Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки, читачі та працівники бібліотеки.





Немає коментарів:

Дописати коментар