пʼятницю, 22 листопада 2019 р.

Революція Гідності в документальних новелах «Чорнового монтажу»

21 листопада 2013 року в Україні почався Євромайдан. У той листопадовий четвер сотні людей вийшли на Майдан Незалежності з мирним протестом проти раптового скасування колишньою владою наміру підписати Угоду про асоціацію з Європейським Союзом. Про мирні акції протесту, які переросли в криваві події під час Революції Гідності, говорили  в межах в виїзного перегляду Кіноклубу Docudays UA при Волинській ДОУНБ імені Олени Пчілки. Локацією для перегляду був партнер Кіноклубу Docudays UA -  Бібліотека-філія №6 КЗ «Луцька міська централізована бібліотечна система». Сучасний простір бібліотеки зібрав для перегляду документального проекту «Євромайдан. Чорновий монтаж» учнів 9 класу луцької гімназії №4 імені Модеста Левицького. Прокоментував події у фільмі та пригадав хронологію подій Революції Мирослав Ватащук – волонтер, один з найвидатніших журналістів-інтернетників міста та перших учасників Євромайдану Луцька. Під час обговорення молодь давала визначення поняттям  «гідність», «свобода», «права людини» в контексті трагічних подій 2014 року та визначили які з цих базових понять були порушені. Учні  проговорили важливість  почуття власної гідності у кожної окремої людини  в контексті фундаментальних прав людини.
Учасників було проінформовано про Кампанію проти кібербулінгу, яку започаткував Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA.  Важливим результатом Кампанії є буклет, який пояснює, як розпізнати кібербулінг, які на сьогодні існують реальні механізми протидії цькуванню в Інтернеті, куди звертатися та як діяти, якщо дитина зазнала психологічного й морального тиску в Інтернеті. Буклети були презентовані серед учнів.

Працівник Луцького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Прус Світлана проінформувала аудиторію про систему, відмінності між первинною і вторинною безоплатною правовою допомогою, випадки призначення адвоката/працівника, поняття булінгу, його види, прояви, відповідальність та куди звертатись у разі вчинення правопорушення. Було поширено друковані матеріали “Твої права – твій надійний захист”.





  

Немає коментарів:

Дописати коментар