понеділок, 10 грудня 2018 р.

Вражаючі зустрічі Мандрівного фестивалю Docudays UA

Головна тема цьогорічного фестивалю мала назву “Рівні рівності” та була присвячена суспільним викликам, пов’язаним з темою рівності. Це була ще одна чудова можливість подискутувати про поширені стереотипи та  подивитись на питання нерівності з різних позицій - не тільки крізь призму документального кіно, а й через правопросвітницькі та правозахисні події. Однією з таких подій було перегляд фільму-сповіді французької режисерки Манон Луазо «Мовчазна війна» та обговорення теми ґендерного насильства в Україні та світі з нагоди Міжнародної акції «16 днів проти ґендерного насильства». Експертами під час обговорення виступли Антон Кустик  -начальник Головного територіального управління юстиції у Волинській області, Любов Сітовська - регіональна представниця Уповноваженої ВР України з прав людини у Волинській області, Віктор Вальчук - юрист, голова громадської спілки "Безпечний світ" і ГО "Велес+", в.о. старший інспектор прес-служби патрульної поліції у Волинській області Богдан Павлович, представники Національної поліції у Волинській області. 
Антон Кустик розповів присутнім про те, що роблять працівники юстиції Волині щодо запобігання та протидії гендерного насильства. Так наразі проводяться інформаційні роз`яснення про те, як протидіяти домашньому насильству та захистити свої права особам, що опиняються в критичній ситуації.
У своєму виступі регіональна представниця Уповноваженої ВР України з прав людини у Волинській області Любов Сітовська довела присутнім позицію Уповноваженого про те, що будь-яка дискримінація за будь-якою ознакою або гендерною ідентичністю є недопустимою. Також як і неприйнятним  є підбурювання до такої дискримінації, а тим більше – до насильства. 
Практикуючий юрист, голова громадської спілки "Безпечний світ" і ГО "Велес+" Віктор Вальчук зауважив на  тих речах, що заважають нам  зупинити гендерне насильство. Це - срах і байдужість. І ставлення  до цієї  проблеми потрібно змінювати сьогодні, незважаючи на те, чи ми зазнаємо насильства, чи є його свідками. Уже із січня 2019 року поліцейські отримують право зайти в дім і вилучити кривдника на термін до 10 діб, навіть якщо він є власником житла.  Насильство вчиняють і жінки, але, згідно даних різних міжнародних організацій, у 95 % насильство вчиняється щодо жінок і дівчат.

За словами в.о. старшого інспектора прес-служби патрульної поліції у Волинській області Богдана Павловича, у Луцьку зафіксовано близько 2 тис. звернень про домашнє насильство, більша частина яких – від жінок.








Немає коментарів:

Дописати коментар