субота, 18 травня 2024 р.

Крим нескорений


 

День сьогодні сумний.

День сьогодні трагічний і чорний.

В день травневий колись

Нас погнали назустріч вітрам.

Ми вертаємось в Крим.

Він, як мати, зігріє й пригорне,

Тільки ж хто відповість

За все зло, заподіяне нам?!

(Іса Абдурахман)

«Не виміряти трагедію словом, не зміряти печалі у роках…»18 травня – День пам'яті жертв депортації кримськотатарського народу. Саме в цей день о 4 годині ранку в 1944 році розпочалася операція з депортації кримських татар, ганебний злочин радянської влади, який мав жахливі наслідки. . За офіційними даними, депортували близько 200 тисяч. Згідно з даними Національного руху кримських татар, ця цифра вдвічі більша — 423 100 осіб. Масово повернутися до Криму народ зміг лише у 90-х роках ХХ століття.

На жаль, геноцид кримських татар не припиняється і сьогодні, в окупованому Криму, мирне життя у якому було злочинно сплюндроване російською окупаційною владою. 24 лютого 2022 року рф продовжила свій злочинний шлях — здійснила широкомасштабне вторгнення на територію України та посилила тиск на мирне населення, зокрема на кримських татар, які продовжували жити на території тимчасово окупованого півострова.

Сьогодні, російська окупаційна влада в Криму не дозволяє проводити комеморативні заходи до Дня Депортації. Окупанти забороняють кримським татарам зібратися та колективно помолитися за вбитими голодом, нелюдськими умовами та знущаннями людей.

Багато українців та кримських татар зараз так само вимушено, через російську збройну агресію знаходяться у різних куточках світу, та кожен з них мріє про повернення до рідної домівки.

Цю трагедію варто пам'ятати, щоб мати сили боротися та перемагати сьогодні. Знаємо, памятаємо….




У просторі "Мистецький" Волинської ОУНБ імені Олени Пчілки ГО "КримСОС" спільно з бібліотекою організували квіз про Крим, до питань якого увійшли як загальні – про культуру, географію, історію Криму, так і питання про депортацію та геноцид у травні 1944-го.

Участь у вікторині взяли понад 20 школярів та студентів з різних навчальних закладів Луцька, громадські активісти, в тому числі громадяни, що вимушено переселися до Луцька (ВПО).

Вашій увазі у відділі читальних залів діє книжкова виставка «Крим нескорений! Єдність України в контексті окупованих територій». Просимо до перегляду

Крим — це особливий край, омитий морем і зігрітий сонцем, і здається, що навіть вітер, який не знає кордонів, тут віє по-іншому. Це земля кримськотатарського народу, який, попри всі історичні та політичні реалії, намагається зберегти свою мову, культуру, релігію, світоглядні принципи, творити свою літературу.

Не втрачають актуальності і сьогодні слова Лесі Українки: «Слово! Моя ти єдиная зброя». Леся теж любила Крим і її рядки досі мобілізують на боротьбу.

Немає коментарів:

Дописати коментар