четвер, 14 квітня 2022 р.

МИ УКРАЇНЦІ, І МИ – НЕПЕРЕМОЖНІ!

Російське вторгнення в Україну 2022 року  відкритий воєнний напад рф за підтримки білорусі на Україну, початий о 5:00 24 лютого 2022 року. Вторгнення є частиною російсько-української війни, розв'язаної Росією 2014 року, участь у якій рф намагалася заперечувати.

Близько 4-ї години за київським часом 24 лютого президент рф путін оголосив про воєнну операцію з метою нібито «демілітаризації та денацифікації України»; через кілька хвилин почалися ракетні удари по всій Україні, у тому числі поблизу Києва. Російські війська вдерлися до України поблизу Харкова, Херсона, Чернігова, Сум, увійшовши з росії, білорусі та тимчасово окупованого росією Криму.

Президент України Володимир Зеленський оголосив воєнний стан і розірвання дипломатичних відносин із росією та прокоментував її напад словами, що росія підло і самовбивчо напала на Україну, а російська держава стоїть на шляху зла. ВРУ підтримала введення воєнного стану в Україні голосами 300 народних депутатів.

Завдяки спротиву української армії і сил самооборони вже в перші дні агресії російська армія зазнала значних втрат у живій силі і техніці. У своїй новітній історії, за оцінками України, росія в усіх війнах, які вона вела, ще не зазнавала навіть приблизно таких великих втрат за такий короткий час. За визнанням західної розвідки, росія зустріла сильніший, ніж очікували, опір, що зумовило матеріально-технічні проблеми для її військ, нестачу пального, боєприпасів і продовольства, підрив бойового духу нападників. Швидке об'єднання країн світу для допомоги Україні, як і запровадження потужних санкцій проти росії, стало несподіваним ударом для країни-агресора.

З першого дня вторгнення росія порушує правила ведення війни і масово чинить воєнні злочини. Крім того, російська влада веде інформаційну війну та застосовує пропаганду.

За підсумками лютого, росія та її головнокомандувач путін припустилися стратегічної помилки. Вони очікували здійснити бліцкриг і змусити Україну до швидкої зміни влади на проросійську. Та вже на третій день війни російські війська були виснажені запеклим опором ЗСУ. Несподіваною як для росії, так і для Заходу, стала позиція президента України Володимира Зеленського, який відмовився евакуюватися з Києва. Бойовий дух захисників і національна ідентичність українців лише зміцнилися на тлі невдач окупантів.

Вторгнення в Україну порушує статут ООН і є злочином агресії відповідно до міжнародного кримінального права; злочин агресії може переслідуватися відповідно до універсальної юрисдикції. Станом на початок квітня було зафіксовано 1200 випадків воєнних злочинів російських військ тільки на Київщині після її звільнення. Супутникові знімки підтверджують вчинення злочинів силами рф саме під час окупації.

Від початку відкритої російської агресії проти України задокументовані численні випадки руйнувань житлової інфраструктури, вбивств мирних жителів і мародерства з боку російських військовиків на захопленій українській території.

За даними Офісу Генерального прокурора від початку вторгнення рф в Україні станом на 11 квітня 2022 року вбито 183 дітей, понад 342 поранено. Російські окупанти вбивають мирних жителів, викрадають, катують українських журналістів, політиків і громадських діячів, вони також вивозять, депортують українських громадян. Російські окупанти розстрілюють гуманітарні коридори, грабують підприємства, магазини і оселі українців, ґвалтують жінок. Зафіксовані сотні випадків зґвалтувань, зокрема неповнолітніх дівчат, зовсім маленьких дітей і навіть немовляти.

Росіянам наказали знищити докази, щоб світ не побачив усіх їхніх звірств. У Маріуполі, наприклад, працюють 13 мобільних крематоріїв, де спалюють тіла мирних мешканців, а на 9 травня там взагалі планують «парад перемоги». Але замість перемоги росіянам доведеться йти слідом за кораблем.


З метою підтримки патріотичного духу українців та вшанування пам'яті всіх, хто віддав життя за відстоювання свободи та територіальної цілісності України, у відділі читальних залів Волинської державної обласної універсальної наукової бібліотеки імені Олени Пчілки експонується тематична виставка  «Ми українці, і ми – непереможні».

Низький уклін всім, хто захищає Україну!  

Слава Україні! Героям слава!



Немає коментарів:

Дописати коментар