четвер, 5 грудня 2019 р.

Про нелегальну міграцію та проблеми біженців говорили під час XVI Мандрівного Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA

Вже вдруге Волинська ДОУНБ імені Олени Пчілки, яка є партнером Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA, організовує публічні покази фільмів під час Мандрівного фестивалю на Волині.
Активізувати діалог про права людини щодо проблем біженців і нелегальних мігрантів, допомогли фільми режисерів Пауля Шольтена «Біотоп» (Німеччина) та Андреаса  Ануук Муґґлі «Хамама і Калуна» (Швейцарія, Німеччина, Італія). Головні герої фільму “Хамама і Калуна” – біженці, які опинилися в таборі на півночі Італії, але вирішують перетнути кордон зі Швейцарією, перейшовши через Альпи. Емоційний документальний фільм, який показує неповнолітніх  із власним зламаним і загубленим життям, своєю трагічною історією. Також про суперечливе ставлення до проблеми біженців ми дізналися через повсякденне життя в передмісті Мюнхена у фільмі “Біотоп”. Ця проблематика є певною мірою актуальною і для України.  Адже  починаючи з 2014 року, з часу початку війни на Донбасі та окупації Росією півострова Крим, велику кількість громадян спіткала доля вимушених переселенців, і це стало новим викликом з яким країна раніше не стикалась.
Під час обговорення глядачі розмірковували, які причини змушують людей  покидати свої домівки і ставати біженцями. Чи зобов’язані люди надавати притулок тим, хто в небезпеці? Студенти висловлювали різні думки, говорили про ймовірні загрози та небезпеки, про інформацію, що транслюється в інтернет виданнях щодо мігрантів. Адже прихована мова ворожнечі, яка іноді поширюється через засоби масової інформації, щодо окремих груп людей, є неприпустимою. Але більшість молодих людей висловлювала солідарність, підтримку та співчуття людям, які опинилися в подібній ситуації. Саме такий меседж намагалися донести своїм потенційним глядачам автори фільмів.
Регіональна координаторка фестивалю Docudays UA Богдана Стельмах долучилася до дискусії та показала учасникам на конкретних життєвих прикладах  порушення принципів прав людини та проаналізувала наслідки, до яких ці порушення можуть призвести.
Виступ завідувачки сектору з питань шукачів захисту та соціальної інтеграції  управління Державної міграційної служби України  у Волинській області Клочко Іванни Петрівни був спрямований на толерантне та неупереджене ставлення до біженців.
Представник Уповноваженого Верховної Ради з прав людини у Волинській області Любов Сітовська розповіла присутнім  про основний документ, що визначає поняття та особливості правового статусу біженця та внутрішньо переміщеної особи в Україні та захист прав цих осіб. Звернула увагу на типові порушеннях конституційних прав і свобод людини, які виявляються під час проведення моніторингових візитів інституцією Уповноваженого ВРУ з прав людини  до місць несвободи, саме  пунктів тимчасового перебування іноземців та осіб без громадянства.
Єрко Галина Іванівна – викладачка Луцького педагогічного коледжу, керівниця «Центру гендерної освіти» разом зі студентами презентувала виставку  соціального плакату «STOP БУЛІНГ». У своєму виступі Галина Єрко наголосила, що метою створення експозиції було  показати засобами візуального мистецтва  та ознайомити  учасників події  з поняттям булінгу, його видами та проявами; розвивати навички конструктивного вирішення конфліктних ситуацій, толерантного спілкування; формувати нетерпимість до проявів агресії, розвивати співчутливе ставлення до жертв насилля, навички надання і отримання допомоги.
Дякуємо за активність  у просуванні прав людини  студентам Луцького педагогічного коледжу, Волинського обласного ліцею з посиленою військовою підготовкою, коледжу технологій, бізнесу та права Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки, волонтерам акції «Миколай про тебе не забуде!».
Щира подяка Мандрівному Міжнародному фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA за унікальну можливість побачити роботи вітчизняних і закордонних документалістів, передивитись найталановитіше та найактуальніше документальне кіно з усього світу.

Немає коментарів:

Дописати коментар