четвер, 19 грудня 2019 р.

В Кіноклубі Docudays UA відбувся перегляд стрічки «Синдром панка»

За ініціативи регіонального представника Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Волинській області Любові Сітовської відбувся просвітницькій захід «Проблеми осіб з інвалідністю». У заході взяли участь члени ГО «Батьки дітей з синдромом Дауна та іншими порушеннями», (керівниця ГО Олена Мельник), учні загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів села Боратин. Присутнім розповіли про становлення та зміст міжнародних нормативно-правових документів, які закріплюють права людей з інвалідністю. У своєму виступі Любов Сітовська, використовуючи матеріали Щорічної доповіді Уповноваженого про стан дотримання та захисту прав і свобод людини і громадянина за 2018 рік, звернула увагу на розділ 8 п.8.2. у якому йшлося про дискримінацію за ознакою інвалідності та стану здоров’я. Кіноклуб Docudays UA при Волинській ДОУНБ імені Олени Пчілки запропонував для перегляду документальну стрічку «Синдром панка» (режисери Юкка Карккайнен і Я-П Пассі). Під час обговорення молодь зосередила увагу на адаптації та інтеграції людей з певними особливостями розвитку та ментальними порушеннями в суспільство. Наводилися приклади упередженого ставлення, дискримінаційних проявів до таких людей, а також розглядалися варіанти коректної риторики щодо осіб з інвалідністю. Олена Мельник ознайомила учасників з діяльністю громадської організації, говорила про можливість включення дітей з синдромом Дауна в активне суспільне життя, важливість використання європейського досвіду в українських реаліях. Продемонструвала світлини з відпочинку, дозвіллєвих заходів та під час роботи. Процес інтеграції людей з інвалідністю (скандинавський досвід) було продемонстровано у фільмі «Синдром панка». Учасники події ознайомилися з неймовірною історією Андрія Мельника. Цей  молодий хлопець з позитивною енергетикою грає у футбол у складі команди людей з інвалідністю, привозить до Луцька переможні кубки зі Всеукраїнських змагань. Андрій отримав професію фотографа, займається любительською фотозйомкою, наразі шукає роботу. І саме такі надзвичайні історії та зустрічі надихають, вражають і популяризують успішний досвід соціальної інтеграції людей з певними особливостями розвитку.
Після перегляду учні ознайомилися з  виставкою  соціального плакату «STOP БУЛІНГ», які були підготовлені студентами Луцького педагогічного коледжу (керівниця «Центру гендерної освіти» Єрко Галина Іванівна). Метою створення виставки соціального плакату «STOP БУЛІНГ»  було  показати засобами візуального мистецтва  та ознайомити відвідувачів з поняттям булінгу, його видами та проявами; розвивати навички конструктивного вирішення конфліктних ситуацій, толерантного спілкування; формувати нетерпимість до проявів агресії, розвивати співчутливе ставлення до жертв насилля, навички надання і отримання допомоги.
Також для старшокласників була організована екскурсія бібліотекою, де учасники ознайомилися з структурними підрозділами книгозбірні, а також її сучасними послугами.
    


Немає коментарів:

Дописати коментар