суботу, 23 березня 2019 р.

Презентація книги Мирона Козака «Два світи Василя Іванчука»


21 березня 2019 року в Волинській ДОУНБ імені Олени Пчілки відбулася презентація книги члена Національної спілки журналістів України, письменника, публіциста Мирона Козака, присвяченої українському шаховому генію Василеві Іванчуку, який 18 березня відзначив полудень віку. Це – друге за рахунком дослідження волинянином творчості визначного шахового майстра, що проживає у Львові. У світі Василя Михайловича знають як чемпіона України серед юнаків, згодом – серед дорослих, лауреата шахових «Оскарів» (1991, 1995), триразового переможця міжнародних супертурнірів у Лінаресі (Іспанія), дворазового переможця Всесвітніх шахових олімпіад (2004, 2010 рр. – у складі Національної збірної України), віце-чемпіона світу з класичних шахів, чемпіона зі швидких шахів 2016 року… Але головним є те, що він був і є поборником української ідеї, не збираючись залишати нашу державу.
Подробицями перебування Іванчука на Волині, зокрема, на Світязі, поділився на презентації автор – Мирон Козак, який також неодноразово гостював у львівському помешканні Василя Михайловича, спілкувався з його батьками. Розповідь Мирона Омеляновича доповнив Орест Грицак, міжнародний гросмейстер, секундант Василя Іванчука, який нині мешкає у Луцьку. Враженнями про книгу «Два світи Василя Іванчука» поділилися волинські шахісти Олександр Мельниченко, майстер спорту, суддя, організатор змагань та Олександр Калінчук, тренер юної шахової зміни
     Увагу присутніх привернула книжкова виставка «Чарівний світ шахів». Поезію Ліни Костенко «Гамбіт Стейніца» продекламувала Ольга Синиця. Також була підготовлена інсталяція, під час якої роль юного шахіста у вишиванці виконав Денис Пишнюк, який робить перші кроки до шахової слави.
 


Немає коментарів:

Дописати коментар