суботу, 9 лютого 2019 р.

У Волинській ДОУНБ імені Олени Пчілки відбувся публічний звіт про діяльність системи безоплатної правової допомоги Волині за 2018 рік

7 лютого 2019 року в місті Луцьку директори центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги Волинської області прозвітували про результати роботи за 2018 рік. Участь у заході, який відбувся  у Волинській державній обласній універсальній науковій бібліотеці імені Олени Пчілки, взяли представники влади, правоохоронних органів, партнерських та громадських організацій, навчальних закладів, засобів масової інформації та адвокати, які співпрацюють з установами.
Про успіхи і досягнення у сфері надання правових послуг та захисту прав громадян присутніх інформували: директор Регіонального центру з надання БВПД у Волинській області Наталія Смолярчук, Луцького місцевого центру Ольга Кудрицька, Ковельського місцевого центру Василь Ковальчук, в.о. директора Володимир-Волинського місцевого центру Лариса Базіла.
Директор Регіонального центру з надання БВПД у Волинській області Наталія Смолярчук представила громадськості презентацію «Публічний звіт системи безоплатної правової допомоги у Волинській області за 2018 рік», наголосивши на місії, баченні та цінностях системи БПД та окресливши ключові завдання центрів з надання БВПД.
За цей період до місцевих центрів за правовими консультаціями з питань сімейного, спадкового, житлового, іншого цивільного права, соціального забезпечення тощо звернулось 16381 людина.
Присутніх під час заходу було проінформовано й про те, що задля розширення доступу до безоплатної правової допомоги у Волинській області створено низку виїзних консультаційних пунктів, завдяки яким громадяни з віддалених населених пунктів мають змогу отримати спеціалізовану безоплатну правову консультацію, а в разі потреби, скористатися послугами адвоката за державний кошт. Працівники місцевих центрів та бюро правової допомоги систематично здійснюють виїзди з метою надання правових послуг.
Так, упродовж 2018 року працівниками центрів було здійснено 247 виїзних прийомів, під час яких надано консультації для 2478 громадян.
Також, як зазначили під час презентації директори центрів з надання БВПД, важливими досягненнями системи БПД Волині є прийняття органами місцевого самоврядування двох програм – «Програми правової освіти та надання правової допомоги населенню Волинської області на 2019 – 2023 роки» та «Програми безоплатної правової допомоги населенню Шацького району на 2019 – 2020 роки», укладення 33 меморандумів про співпрацю у сфері надання правових послуг, проведення 1228 правопросвітницьких заходів для усіх категорій населення, а також співпраця із засобами масової інформації.
Разом із тим, учасникам заходу було повідомлено й про те, що у 2018 році на теренах краю фахівці системи БПД Волині разом із партнерами активно реалізовували Всеукраїнський правопросвітницький проект «Я МАЮ ПРАВО!». Відповідна робота буде продовжуватись і у 2019 році. Позаяк серед пріоритетів системи й надалі залишається правопросвітництво, формування спроможних територіальних громад, рівний доступ до правової допомоги, якість правових послуг, і найголовніше, – унезалежнення системи БПД, її ефективність і орієнтація на громадян.
Також слово узяли й постійні партнери системи БПД Волині – фахівці Головного територіального управління юстиції у Волинській області, які, зокрема, наголосили на активній співпраці між структурами задля підвищення правової свідомості громади краю.




Немає коментарів:

Дописати коментар