суботу, 17 вересня 2016 р.

ОЛИЦЬКІ ШКОЛЯРІ ДИСКУТУВАЛИ ПРО НЕТЕРПИМІСТЬ ДО "НЕ ТАКИХ, ЯК УСІ"

    Перегляд фільму „Трудний” українських режисерів Миколи Бондарчука і Дмитра Тяжлова відбувся 14 вересня в ЗОШ І-ІІІ ст. смт Олика. Відвідувачами виїзного Кіноклубу медіапросвіти про права людини Docudays UA, що діє при Волинській державній обласній універсальній науковій бібліотеці імені Олени Пчілки, стали учні 10-11 класів і вчителі школи.    Темою для обговорення було обрано стереотипне, упереджене та нетолерантне ставлення суспільства до вразливих груп осіб та «інакших» людей, піднімалися питання дискримінації та непотрібності таких людей у соціальному середовищі, проблема відповідального батьківства.Вразила всіх своєю небайдужістю героїня фільму – волонтерка денного притулку «Місто Сонця» Тетяна, – яка опікується долею дітей, що опинилися в складних життєвих обставинах: діти-сироти, діти вулиці, діти з кризових сімей.Думки та оцінки учнів із приводу переглянутого фільму були  різноманітні:- «Можливо, я не буду підтримувати дружні стосунки з таким хлопцем як Вася, але розумію, що спілкуватися  з такими людьми я буду толерантно, підтримуючи, коли це буде потрібно»;- «Я б не відмовився мати такого товариша як Вася, і навіть більше, можливо підтримав би його в намірах звернутися у притулок»;- «Через байдужість суспільства безпритульні діти часто стають жертвами педофілів та потрапляють у сексуальне рабство. Іноді люди ігнорують їх, як рівних собі, тим самим поглиблюючи суспільну проблему».
    Практичний психолог навчального закладу Валентина Харковлюк зауважує: «У нас багато дітей, які піддаються булінгу, приниженням у колективі, страждають від байдужого, грубого, а іноді й жорстокого поводження. Є й такі, які самі здійснюють насилля щодо інших. Тому, мета нашої зустрічі – акцентувати увагу на цій проблемі, спонукати присутніх до більш активної позиції з метою попередження та профілактики  булінгу. Необхідно уникати упередженого, не толерантного ставлення до таких дітей з боку оточення, не викликати у них відчуття самотності та непотрібності. Слід завжди пам’ятати, що насильством є будь-яка поведінка, що порушує права іншої людини! Лише всі разом, спільними зусиллями, ми можемо допомогти зупинити це негативне явище.»
    Окрім участі в дискусії, учні й педагоги долучилися до опитування щодо нетерпимості в суспільстві. Це дасть можливість вивчити рівень їх обізнаності з цією проблемою, простежити динаміку зростання знань щодо проблеми дискримінації в різних групах. Результати опитування будуть оприлюднені наприкінці проекту.   
Також, під час заходу було оголошено конкурс малюнка на правозахисну тематику «Усі ми різні-усі ми рівні». Триватиме він до 31 жовтня. Виставка малюнків та нагородження переможців відбудуться на фінальному заході у Волинській державній обласній універсальній науковій бібліотеці імені Олени Пчілки 8 листопада 2016 року.
    Захід в Олиці – перший із багатьох, запланованих ініціативною групою в межах мікропроекту «Права людини: знати, захищати, поважати!». Наступний заплановано  на 24 вересня. Це буде виїзне засідання Кіноклубу медіапросвіти з прав людини Docudays UA з переглядом документального фільму “Металобрухт”, українського режисера Дмитра Глухенького.  Перегляд фільму відбудеться в  бібліотеці-філії № 6 комунального закладу «Луцька міська централізована бібліотечна система».
Ініціатива реалізовується в межах мікрогранту проекту Центру правових та політичних досліджень «СІМ» «Активізація громадянського суспільства шести областей України для подолання стереотипів та інтеграції ВПО у життя громад «Декалог примирення», підтриманого The Black Sea Trust, проекту Фонду Германа Маршалла (Project of the German Marshall Fund of the United States).

Немає коментарів:

Дописати коментар