середу, 21 вересня 2016 р.

МИХАЙЛО ГРУШЕВСЬКИЙ: ІСТОРИК І БУДІВНИЧИЙ НАЦІЇ

   Сьогодні у актовій залі Волинської державної обласної універсальної наукової бібліотеки імені Олени Пчілки відбувся вечір історичного портрета: "Михайло Грушевський: історик і будівничий нації"(з нагоди 150-річчя від дня народження). 
   Неможливо уявити собі громадсько–політичну думку кінця ХІХ  – початку ХХ століття без Михайла Грушевського – людини, яка визначала епоху та стала одним з її символів. Народився він 29 вересня 1866 року в місті Холмі. В 1991 році до 125-річчя від дня народження на будинку, де мешкала його родина, відкрито меморіальну дошку українською і польською мовами. Закінчив Тифліську гімназію, куди переїхали його батьки. Навчався в університеті святого Володимира в Києві на історико–філософському факультеті, Після закінчення вузу  20 років викладав українську історію у Львівському університеті, куди його рекомендував відомий український історик Володимир Антонович. Історик, соціолог, літературознавець і публіцист, він залишив нащадкам біля двох тисяч наукових праць.  Був головою Центральної Ради в Києві. Авторитет Грушевського і його глибоке знання сподівань народу України стоїть за текстами універсалів Центральної Ради. Він брав найактивнішу участь у розробці першої конституції України, яка була прийнята в останній день роботи Центральної Ради — 28 квітня 1919 року. Помер 25 листопада 1934 року в місті Кисловодську за загадкових обставин. 
  Пам’ять про великого вченого і державного діяча вшанована в нашому місті. В 1991 році одному з проспектів Луцька присвоєно ім’я Президента Грушевського, а в 2002-му на майдані, який носить  його ім’я, споруджений пам’ятник Михайлу Грушевському авторства скульптора Ярослава Скакуна.
   Цікавими та пізнавальними були виступи: Володимира Пришляка – доцента кафедри нової та новітньої історії України Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки та кандидата історичних наук, Валентина Малиновського – професора кафедри політології та державного управління Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки, доктора політичних наук.
   Присутні ознайомились з матеріалами книжкової виставки: «Михайло Грушевський: літописець і патріарх української державності».



Немає коментарів:

Дописати коментар