четвер, 1 серпня 2024 р.

Геноцид ромів України


2 серпня Україна разом з усім цивілізованим світом вшановує пам’ять жертв нацистського геноциду ромів.У цей день 83 роки тому гітлерівський режим вчинив страшний злочин проти людства – в газових камерах табору смерті Аушвіц-Біркенау було живцем спалено близько трьох тисяч безневинних жінок, чоловіків, дітей. Єдиною їхньою “провиною” була належність до ромської національності. Вважається, що під час Голокосту від репресій по всій Європі загинуло від 600 тис. до 1 млн. 500 тис. ромів. “Калі Траш”у перекладі з ромської означає “чорний жах”. Так називають період в історії ромів за часів Другої світової війни.


Представники ромського народу стали одними з перших жертв Бабиного Яру. У вересні 1941 року тут були розстріляні пять ромських таборів, серед яких більшість складали літні люди, жінки та діти. За свідченнями очевидців на страту люди їхали з піснями та в традиційному яскравому вбранні.

Не обминула трагедія і волинських ромів. Перше задокументоване вбивство  ромів відбулося 2 червня 1942 року, коли у селі Шеловода німецька жандармерія розстріляла 64 представники ромської громади. Також було розстріляно 76 ромів в Ковелі та Камені-Каширському. Такі масові вбивства відбувалися регулярно.

Сьогодні у Міжнародний день Голокосту ромів серця наші сповнені болем та співчуттям. Пам’ять про етноцид ромів є невіддільною частиною нашої національної пам’яті. Це наше спільне горе, наша спільна трагедія. Злочини проти людяності, геноцид, воєнні злочини й агресія не мають прощення.

В суспільстві на побутовому рівні все ще поширеним є використання слова «цигани». Але це не є толерантним. Слово «цигани» зазвичай несе негативне забарвлення, його вживають з насмішкою, щоб підкреслити негативні риси цього народу.

Ромські правозахисні організації наполягають на понятті «роми», яке підтримали на  Першому Міжнародному конгресі ромів 1971 року. І саме таке поняття закріплене у нормативно-правових актах України.

На заході був присутній читач нашої бібліотеки Юзепчук Сергій Васильович. В нашій книгозбірні  була представлена виставка його робіт, яка носила назву «Ромська мрія».

 

 У відділі читальних залів експонується книжкова виставка «Зневажений геноцид», присвячена Міжнародному дню пам’яті жертв нацистського геноциду ромів. Запрошуємо до перегляду.


Немає коментарів:

Дописати коментар