вівторок, 23 квітня 2024 р.

Чорнобиль: без права на забуття

    26 квітня 2024 року відзначаються 38-мі роковини з моменту техногенної ядерної катастрофи - аварії на Чорнобильській атомній електростанції, яка стала найбільшою в історії катастрофою в ядерній енергетиці. Аварія забрала життя тисяч людей і завдала непоправної шкоди екології Європи.

      У відділі читальних залів відбулася зустріч з ліквідаторами наслідків аварії на Чорнобильській АЕС -  «Чорнобиль : без права на забуття».

Чорнобиль…Нині це слово знає весь світ. Чорнобиль – це мука і трагедія, це подвиг і безсилля, це пам'ять, це наш нестерпний біль.

       Є у людей дати: щасливі, радісні й печальні. Здається, що життя складається з цих дат, в яких людина має право на щасливе чи жалюгідне існування, оскільки світ вічний, а життя людське, попри всі існуючі закони філософії минає.

     26 квітня 1986 рік – дата, яка стала для всіх наступних поколінь українців «ч о р н о ю» - це День Чорнобильської трагедії. Радіаційна смерть випустила своє жало з «мирного атома».  Наш народ уперше  зустрівся з такою грізною силою, як атомна енергія, що вийшла з- під контролю.

 





       Чорнобильське лихо не обминуло й Волині. Його чорне крило накрило 4 тисячі квадратних кілометрів іі території, північно-східна частина якої рішенням уряду віднесена до радіоактивного забруднення. На цій території розташовані 167 населених пунктів, здебільшого Камінь-Каширського, Любешівського та Маневицького районів, де проживало 145 тисяч чоловік, з них 45 тисяч дітей.

       У борні з ядерним монстром, що вийшов з-під контролю людини, суворий екзамен тримали й волинські ліквідатори – пожежники, міліціонери, транспортники, будівельники, медики, працівники соціального захисту, торгівлі, побуту, культури та інші фахівці. Всього ж на різних етапах у ліквідації аварії на ЧАЕС брали участь майже 3,5 тисячі наших краян.

        Сьогодні у нас в гостях люди, які рятували нас від «мирного атому», який вийшов з-під контролю.

Серед них учасники ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС: заступник голови спілки «Чорнобиль» міста Луцька Завялова Марія Адамівна, Архипов Анатолій Григорович – полковника запасу, Гайдук Анатолій Васильович, Талько Ігор Павлович, Карнафель Володимир Владиславович – полковник запасу, Магрель Максим Іванович. Вони всі поділилися спогадами, що їм довелося побачити і пережити у ті страшні дні.







      Роками в зоні відчуження впроваджували різноманітні проєкти щодо зменшення негативного впливу на довкілля. Збудували саркофаг над зруйнованим четвертим енергоблоком. Проте на початку 2022-ого року околиці Чорнобильської АЕС знову стали небезпечним майданчиком – у війні росії проти України.

     24 лютого саме по цій землі проїхала російська бронетехніка, здіймаючи радіоактивний пил у повітря. Чорнобильська станція була захоплена силою, зброєю, росія перетворила і цей об'єкт на арену війни. 30-кілометрову зону відчуження окупанти використовували для підготовки нових атак проти нашої оборони, а сама ЧАЕС опинилася під загрозою пошкодження і руйнування. З того часу персонал станції працював майже без ротації, окупанти утримували працівників у заручниках. Хоч активних бойових дій на території Чорнобильського заповідника та загалом зони відчуження не було, рашисти «відзначилися» тим, що рили окопи та жили в них протягом кількох тижнів, вдихаючи і назбируючи на шкірі радіоактивні елементи.

       31 березня російські окупанти повністю залишили територію Чорнобильської АЕС. Перед відходом вони пограбували станцію та інші будівлі на території. Орки брали все: від професійної техніки до спецівок працівників… . Те, як поводилися росіяни на Чорнобильській станції, ще раз підтверджує їхню суть. Ницість, мародерство, жорстокість — для них це природні стани, як дихання. 36 днів вони тримали в окупації працівників ЧАЕС, намагаючись забрати в них контроль над станцією. Поставили під загрозу ядерного лиха Україну, Європу і весь світ.

       На противагу цьому неймовірну гордість викликають українці — працівники станції, які відстояли ЧАЕС, уберегли нас від біди. Вони — справжні герої. Дякуємо, що зберегли ЧАЕС!

       Сподіваємось, що Чорнобильська зона відчуження вже перегорнула ще одну важку сторінку у своїй історії і зовсім скоро зможе розповідати про неї туристам, вже у вільній та мирній Україні!

          «Низький уклін та глибока вдячність учасникам ліквідації наслідків вибуху на ЧАЕС! Хай залишиться в минулому і не повториться жах тієї страшної катастрофи! Здоров’я і витримки нашим захисникам, героям-ліквідаторам ядерної стихії, мирного неба нам і Перемоги!»

Перед присутніми виступила начальник відділу культури та мистецтв  Оксана Ольха: «Хай залишиться у минулому й ніколи не повториться жах чорнобильської катастрофи. А пам'ять про ті події навчить нас цінувати мир і спокій. Бажаю кожному з вас, шановні ліквідатори, міцного здоров'я, благополуччя і достатку у родинах, довгих та щасливих років життя».

У відділі читальних залів вашій увазі представлена книжкова виставка «Чорнобиль: без права на забуття». Запрошуємо до перегляду.







 

Немає коментарів:

Дописати коментар