неділю, 11 лютого 2024 р.

Чарльз Дарвін – людина, яка сколихнула світ

    

12 лютого відзначається день народження всесвітньо відомого англійського вченого Чарльза Дарвіна. Розроблена ним теорія еволюції назавжди змінила уявлення людей про світ. Щоб вшанувати цінний внесок Дарвіна в світову науку, дата 12 лютого заснована як День Дарвіна.

       Дарвін народився в 1809 році в заможній родині вчених і рано втратив матір. Батько відправив 8-річного Чарльза в пансіон. Там хлопчик проявив інтерес до природи. Замість навчання він почав колекціонувати метелики і мінерали, а також захопився полюванням і хімією. До навчання Чарльз інтересу не виявляв і отримав поганий атестат.

У 1825 Дарвін вступив до Единбурзького університету на лікаря. Але і там йому не були цікаві лекції, а хірургію він зовсім зненавидів. Будучи студентом, Чарльз зацікавився анатомією морських безхребетних і зробив свої перші наукові відкриття.

У 1828 році Дарвін покинув Единбурзький університет і вступив в Кембридж, але і там був не самим старанним учнем. Його новим захопленням стало колекціонування жуків. Він познайомився з відомими в Англії натуралістами, такими, як зоолог Грант, ботанік Генслоу, геолог Седжвік. І не дивно, що, коли виникла потреба рекомендувати досвідченого натураліста до складу експедиції, Генслоу назвав саме Чарльза Дарвіна, який мав достатні природничі знання і навички польового дослідника.

У 1831 році, після закінчення університету, Дарвін як натураліст відправився в кругосвітню подорож до 1836 року. Він уважно записував всі спостереження за 5 років подорожі, поповнив колекцію тварин і описав кілька маловідомих безхребетних.

Під час подорожі по різних континентах Дарвін спостерігав за відмінностями і схожими рисами у різних видів тварин. Все це він описав у своїй першій книзі "Записки натураліста».Основні еволюційні чинники були відображені в головній праці Дарвіна (1859) «Походження видів шляхом природного відбору, або збереження обраних порід в боротьбі за життя». У 1868 р вийшов доповнений його фактичним матеріалом двотомник «Зміна домашніх тварин і культурних рослин».

У 1871 році створив найважливішу працю свого життя - "Походження людини і статевий відбір", і подальший за нею додаток «Вираження емоцій у людини і тварин» (1872), де вперше у світовій історії навів аргументи про походження людини від мавпоподібних предків.

Дарвін був одружений зі своєю двоюрідною сестрою і мав 10 дітей, з яких троє померли в дитинстві. Сам Дарвін помер 19 квітня 1882 році у Дауні. Тіло Чарльза Дарвіна перенесли в Вестмінстерське абатство, де поховали біля Ньютона. 

На честь великого натураліста і дослідника названі тварини, рослини і навіть місто в північній Австралії. Великими працями Дарвіна досі користуються зоологи як настільними посібниками. 

До 215-річчя від дня народження Чарльза Роберта Дарвіна у відділі читальних залів  Волинської ДОУНБ імені Олени Пчілки організована тематична викладка літератури «Чарльз Дарвін – людина, яка сколихнула світ». Запрошуємо до перегляду.

Немає коментарів:

Дописати коментар