четвер, 19 січня 2023 р.

«Ми як ніколи сильні та єдині»


   22 січня – знаменна дата в історії України ХХ століття, день ухвалення Четвертого Універсалу Центральної Ради, який проголосив незалежність України, день проголошення Акту злуки, Акту возз’єднання Української Народної Республіки й Західноукраїнської Народної Республіки.

  День, що увійшов до національного календаря як велике державне свято – День Соборності України. На державному рівні День Соборності України почали відзначати з 1999 року, коли був підписаний відповідний Указ Президента України.

  Саме до цієї пам’ятної дати у відділі читальних залів Волинської ДОУНБ імені Олени Пчілки  відбулася історична година: «Ми як ніколи сильні та єдині»

  Ведуча заходу ознайомила присутніх з історичними подіями, які сприяли об’єднанню УНР та ЗУНР, проголошенням Акту Злуки та його історичним значенням.

  Відвідувачам заходу був запропонований уривок фільму з серії «20 кроків до мрії: Акт Злуки» створений Національною телекомпанією України.

  Під час заходу відбулась презентація книжкової виставки: «Нам берегти тебе, Соборну і єдину, і нам твою історію творить!»

  Гості змогли ознайомитися з історичними виданнями та публіцистикою різних часів, що стосуються історичних подій періоду Української революції 1917-1921рр., проголошенню Злуки УНР і ЗУНР та відзначенню цієї пам’ятної події. Найціннішою частиною виставки є подаровані рідкісні видання української діаспори з колекцій Юрка Покальчука,  Прокопа Наумчука та Якова Зозулі. Серед них – книга Ісаака Мазепи «Україна в огні й бурі революції 1917–1921рр.» з автографом автора та фототипічний передрук книги Павла Христюка «Замітки і матеріяли до історії української революції. 1917–1920рр. Т. 1. Кн.1. Українська революція. Розвідки і матеріали 1921 рік.» Видана в Нью-Йорку 1969 року.

  Відвідувачам було запропоновано також переглянути найновіші видання, отримані від Українського інституту книги, значна частина яких –  про громадських та політичних діячів періоду Української революції, їх публіцистика. Серед найновіших було відзначено комплексне дослідження доби Західно-Української Народної Республіки, 4-рьох томну енциклопедію, «Західно-Українська Народна Республіка. 1918–1923» видану до 100-річчя створення ЗУНР та подаровану нашій книгозбірні Івано-Франківською обласною Радою.

  Захід відвідав Регіональний координатор взаємодії із громадськістю, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Волинській області – Віталій Єлов.

  До відзначення Дня Соборності долучилися підопічні Луцького територіального центру соціального обслуговування та їх керівниця Оксана Крамар. Віра Сімоченко, Валентина Маркус, Євген Костюк, Людмила Мартиненко продекламували поезію із антології «Поезія без укриття», написаних у перший місяць повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Родина Добрянських – Валентин та Ольга представили глядачам стрілецьку пісню. Наталя Мороз продекламувала власну поезію «Соборна і свята» та вперше виконала пісню «Підняв хвилю Дніпро».


 

  Ми дякуємо всім за участь у заході та всім, хто долучився до відзначення Дня Соборності України. 

Попри те, що триває війна – ми, як ніколи сильні духом, об’єднані вірою в перемогу і наші Збройні Сили України!



Немає коментарів:

Дописати коментар