суботу, 26 листопада 2022 р.

ДЕНЬ ПАМ’ЯТІ ЖЕРТВ ГОЛОДОМОРІВ

  Кожного року, в четверту суботу листопада, в Україні та світі відзначають День пам’яті жертв голодоморів, вшановують всіх загиблих від штучного голоду, заподіяного насильницькою масовою колективізацією, сталінською політикою розкуркулення, горезвісними хлібозаготівлями, «чорними дошками» і «червоним терором». Фізичне винищення українських селян голодом – свідома і цілеспрямована терористична акція більшовицького режиму в Україні. 

  У ХХ сторіччі українці пережили три голодомори: 19211923, 19321933 і голод 19461947 років. Утім, серед найбільш трагічних сторінок історії українського народу займає Голодомор 19321933 років, за різними даними від голоду тоді загинуло від 4,5 до 10 мільйонів людей.

  Керівництво Радянського Союзу, маючи намір знищити частину українців, офіційно заперечувало факт масової смертності в Україні від голоду в 1932–1933 роках. Тільки з відновленням державної незалежності український народ зміг зірвати табу з теми Голодомору та жорстокого вбивства радянською владою мільйонів українців.

  28 листопада 2006 року законом України Голодомор 1932−1933 років був визнаний геноцидом українського народу.

  Цей історичний факт, визнаний парламентами багатьох країн світу, а також підтриманий міжнародним співтовариством. Близько 70 держав засвідчили своє співчуття українському народові, який пережив рукотворну людську катастрофу, деякі з них після 2014 року та початку повномасштабної війни з Росією.

  Традиційною скорботною акцією цього дня є "Запали свічку пам’яті".

  З нагоди вшанування пам’яті жертв Голодоморів у відділі читальних залів Волинської державної обласної універсальної наукової бібліотеки імені Олени Пчілки організована книжкова виставка «Дзвони гіркої пам’яті України».

  На тематичній виставці експонуються видання, що містять архівні документи і матеріали, збірники свідчень очевидців голодомору, перекази їх рідних,  енциклопедична література, матеріали міжнародних конференцій,  художні видання, що приуроченні штучному голоду в Україні 1932–1933 роках та розкривають причини, перебіг та наслідки найстрашнішої трагедії в історії українського народу ХХ століття.

  Велику частину книг наша книгозбірня отримала завдяки проєкту «Книги для 100 університетів та бібліотек України: боротьба за свідомість» «Боротьба за свідомість» від Національного музею Голодомору-геноциду та філіалу музею «Інститут дослідження Голодомору» спільно зі Службою безпеки України та Всеукраїнською правозахисною організацією “Меморіал” імені Василя Стуса та від Українського інституту книги. 

  Сьогодні країна-терорист переслідує ту саму мету, що й під час Голодомору 1932–1933 років – знищення української ідентичності та української нації. І тоді, і нині Росія намагається зламати волю українців до спротиву, кидає проти нас весь свій терористичний арсенал. Сталін у XX столітті та Путін у XXI зробили вибір на користь геноцидів, бо інші методи упокорення українського народу не спрацювали.

  Пам’ятаємо! Вистоїмо! Переможемо!

 

Немає коментарів:

Дописати коментар