середу, 10 серпня 2022 р.

МОЛОДЬ, ЯКА ВРАЖАЄ

12 серпня 2022 року Україна відзначатиме День молоді разом з усім світом.

Ідея Міжнародного дня молоді була запропонована в 1991 році молоддю, яка зібралася в Відні (Австрія) на І сесії Світового молодіжного форуму системи ООН.

Це справжнє свято натхнення, енергії й запалу, самоствердження та романтики. Цей день також вважається святом творчості, енергії, пізнання та реалізації найсміливіших задумів молодих людей в усьому світі!

Міжнародний день молоді має свою мету – нагадати про роль молодих людей у розвитку та побудові світу, а також у вирішенні різних завдань в усіх країнах.

Президент Володимир Зеленський установив в Україні День молоді, який відзначатимуть щороку 12 серпня, в Міжнародний день молоді.

Глава держави підписав відповідний указ № 333/2021 з метою підтримки прагнення української молоді до інтеграції у європейську спільноту, утвердження цінностей демократії та свободи, а також ураховуючи ініціативу молодіжних організацій та рухів.

Документ набрав чинності з 1 січня 2022 року.

Натомість втратив чинність Указ Президента України від 22 червня 1994 року № 323 «Про День молоді», відповідно до якого це свято відзначалося в нашій країні щороку в останню неділю червня.

До цієї дати у відділі читальних залів Волинської ДОУНБ імені Олени Пчілки експонується для користувачів книгозбірні книжкова виставка «Молодь, яка вражає».


На виставці представлені книги та матеріали з періодичних видань про сучасну молодь, яка гідно позиціонує себе на військовому, інформаційному, волонтерському та культурному фронтах.

Молоді доводиться жити, працювати, творити у складний час.

Росія розпочала повномасштабну війну проти України 24 лютого 2022, яка триває досі.

24 лютого 2022 року назавжди розділило життя українців на до та після.

Сьогодні українці, а серед них багато молоді,  об'єднані як ніколи – голими руками зупиняють танки та БТРи, виходять на мітинги в окупованих містах, бо покірно мовчати не вміють. Кожен українець на своєму фронті самовіддано воює за свою країну як захисник, волонтер, журналіст, хакер, кухар, водій, митець тощо. 

Також на виставці експонуються книжки переможців обласного літературного конкурсу «Неповторність» – єдиного в Україні, співзасновником якого є наша бібліотека. Літературний конкурс „Неповторність” на кращі поетичні чи прозові твори, заснований 2002 року, кінцевою метою має виявлення нових літературних імен, сприяння молодим авторам у виданні дебютної збірки. Конкурс отримав свою назву від однойменної збірки Ліни Костенко. Автором концепції означеного творчого змагання був Йосип Струцюк, письменник, заслужений діяч мистецтв України, багатолітній керівник поетичної студії „Лесин кадуб”, який має величезний досвід роботи з творчою молоддю.

До речі, з 12 серпня цього (2022) року стартує ХІ обласний літературний конкурс «Неповторність». До 15 лютого 2023 року чекаємо від творчої молоді віком від 15-ти до 30-ти років власні поетичні чи прозові твори на адресу нашої книгозбірні: м. Луцьк, вул. Шопена, 11

Більш детально з цими та іншими історіями можна ознайомитись, завітавши на виставку в нашу книгозбірню.

Презентація книжкової виставки див.: 


 

Немає коментарів:

Дописати коментар