четвер, 18 листопада 2021 р.

Пам’яті негаснуча свіча

27 листопада відповідно до Указу Президента України від 26.11.1998 № 1310/1998 в Україні вшановується День пам’яті жертв голодоморів. Також у цей день відповідно до постанови Верховної Ради України від 16.12.2020 № 1092-IX відзначаються 100-ті роковини від початку масового штучного голоду 1921–1923 років в Україні і 75-ті роковини від початку масового штучного голоду 1946–1947 років в Україні. 

Наймасштабніший із голодоморів був у 1932–1933 роках. Саме його нині називають геноцидом українського народу, здійсненим сталінським режимом шляхом організації штучного масового голоду, що спричинив загибель мільйонів українців у сільській місцевості на території Української РСР та Кубані, де переважну більшість населення становили українці, з метою придушення українського національно-визвольного руху і фізичного знищення частини українських селян. 

Через насильницьке вилучення продовольства, блокаду сіл та цілих районів, заборону виїзду за межі охопленої голодом України, згортання сільської торгівлі, репресії щодо незгодних тоталітарна система створила для українців життєві умови, розраховані на їхнє фізичне знищення. Така політика режиму – злочин проти людяності, який відповідає Конвенції ООН від 9 грудня 1948 року про запобігання злочину геноциду і покарання за нього. 

Визнання Голодомору 1932–1933 років геноцидом Українського народу законодавчо закріплено Законом України “Про Голодомор 1932–1933 років в Україні”, ухваленим Верховною Радою України 28 листопада 2006 року. 

Постановою Апеляційного суду Києва від 13 січня 2010 року Й. Сталіна, В. Молотова, Л. Кагановича, П. Постишева, С. Косіора, В. Чубаря, М. Хатаєвича визнано винними в організації Голодомору. 

Багато десятиліть у СРСР тема Голодомору перебувала під суворою забороною. Сталінський режим створив систему приховування правди про вбивство голодом мільйонів українців у 1932–1933 роках. Тодішнє керівництво СРСР блокувало будь-яку інформацію про реальну ситуацію в Україні. Воно свідомо дезорієнтувало світову громадськість – мовляв, у них ніхто не голодує. Тим не менш, деякі західні журналісти, які побували в оточеній залізною завісою й охопленій голодом Україні, зуміли своїми публікаціями донести світові правду про злочин убивства мільйонів людей.

На знак вшанування пам`яті жертв Голодомору у відділі читальних залів Волинської ДОУНБ імені Олени Пчілки експонується книжкова виставка: "Пам’яті негаснуча свіча".

До уваги користувачів праці провідних істориків, міжнародних діячів, громадських активістів, які доклали зусиль, аби розсекретити і оприлюднити архівні документи; спогади очевидців, що переконливо розкривають причини, перебіг, масштаби та наслідки цієї страшної події, яка забрала мільйони життів безвинних людей.  

Долучіться до акції “Запали Свічку пам’яті” 27 листопада!

Встановіть свічку на своєму підвіконні в пам’ять про мільйони замучених голодом українців, а ще як заклик до нинішніх і майбутніх поколінь українців не забувати про трагедії нашого народу минулих років і робити все від нас залежне, щоб ці страшні сторінки в історії українського народу ніколи не повторилися.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар