середу, 31 березня 2021 р.

СПРАВЖНІЙ ГЕНІЙ XVII СТОЛІТТЯ

Сьогодні виповнюється 425 років від дня народження Рене Декарта (1596–1650), французького філософа, математика, фізика, фізіолога.

Майбутній французький філософ Рене Декарт народився у Франції 31 березня 1596 року в сім’ї дворян. Фінансовий стан батьків дозволив йому отримати прекрасну освіту. Юнака в 1606 році відправили в колегію Ла Флеш. Після колегії Рене Декарт вирішив не зупинятися на досягнутому, і вступив до університету Пуатьє. Отримавши ступінь бакалавра, він в 1619 році вирішив, що хоче присвятити своє життя науці. У цьому ж році він відкрив універсальний метод пізнання, який полягав в математичних міркуваннях, а об’єктом пізнання стали результати проведених практичних дослідів. Такі волелюбні ідеї привели до того, що єзуїти звинуватили його в єресі.

Декарт в 1628 році змушений був на 20 років покинути Францію і переїхати до Голландії. У новій країні вчений не зміг влаштуватися на одному місці, він постійно переїжджав з міста в місто. У 1634 році Декарт написав свою першу книгу під назвою «Мир», але видавати її не наважився. У 1637 році світ побачила праця вченого «Міркування про метод», з якої почалася Новоєвропейська філософія.

Основна філософська праця Декарта – «Роздуми про першу філософію». Написана вона на латині і видана в 1641 році. Велику увагу приділяв Декарт і заняттям математикою. У 1637 році він видав свою знамениту «Геометрія».

Завдяки тому, що французький кардинал Рішельє прихильно ставився до вченого, він дозволив видавати його праці на батьківщині. Втомившись від постійного цькування, Декарт приймає запрошення шведської королеви Христини і в 1649 році їде в Стокгольм. Тут він був викладачем у сім’ї монархів. Але, незвичний йому холодний клімат дав про себе знати – Рене Декарт застудився і 11 лютого в 1650 помер від пневмонії. Відкриття Декарта стосуються не лише філософії та математики, від досяг успіхів і в психології, і в медицині.

Цікаві факти з життя Декарта

Живучи в Голландії, Декарт ніколи не зупинявся в якомусь певному місці. За 20 років свого перебування в цій країні він встиг пожити практично у всіх її містах.

Саме Декарт запропонував використовувати перші три літери латинського алфавіту (А, В і С) для постійних величин, а останні три (X, Y і Z) – для змінних.

Шведська королева Христина змушувала Декарта вставати о п’ятій ранку кожен день, щоб займатися з нею уроками.

Офіційна версія смерті великого вченого – запалення легенів, однак у 1980-ті роки були виявлені документи, які містили висновок медика про причини смерті Декарта. В них зазначено, що він помер від передозування миш’яком.

Коли Декарта вирішили перепоховати і перенести його останки зі Швеції у Францію, після розтину його могили виявилася пропажа черепа, яку так ніхто і не зміг пояснити.

На честь великого вченого названо кратер на Місяці.

 
До цієї дати у відділі читальних залів Волинської ДОУНБ імені Олени Пчілки експонується книжкова виставка.
 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар