вівторок, 26 січня 2021 р.

БОРОТЬБА ЗА СВІДОМІСТЬ

Сьогодні у відділі читальних залів Волинської державної обласної універсальної наукової бібліотеки імені Олени Пчілки відбулась презентація комплекту книг освітньо-патріотичного проєкту «Боротьба за свідомість». 

У 2019 році Національний музей Голодомору-геноциду та філія музею «Інститут дослідження Голодомору» спільно зі Службою безпеки України та Всеукраїнською правозахисною організацією “Меморіал” імені Василя Стуса, Українським інститутом національної пам’яті реалізували освітньо-патріотичний проєкт «Книги для 100 університетів та бібліотек України: боротьба за свідомість». Проєкт був спрямований на поповнення фондів наукових бібліотек сучасними науковими та науково-популярними виданнями з історії України.

Минулого року до партнерів проєкту долучилися: Міністерство культури й інформаційної політики України, видавничий дім “Києво-Могилянська академія”, комунальне підприємство “Центр захисту інформаційного простору України”.

Спільними зусиллями партнерами проєкту було зібрано понад 15 тисяч нових історичних та енциклопедичних видань, які надійшли до 300 наукових бібліотек України, серед яких Волинська державна обласна універсальна наукова бібліотека імені Олени Пчілки. Наша книгозбірня безкоштовно отримала 62 книги, тематика яких охоплює різні хронологічні періоди України, зокрема й період Української революції 1917–1921 рр., Голодомор-геноцид української нації 1932–1933 рр.

Під час події експонувалися книги, отримані завдяки проєкту: «Боротьба за свідомість». Гості змогли ознайомитися з новими книгами та виданнями, яких уже немає у продажу.

Серед книг, що розкривають історію національно-визвольної боротьби за відродження й утвердження Української державності 1917–1921 роках: 4 та 5 томи: «Симон Петлюра. Статті. Листи. Документи», за редакцією доктора історичних наук, Володимира Сергійчука, його праця «Етнічні межі і державний кордон України»; «Смовський, Кость. Моя служба Батьківщині»; «Кримськотатарський національний рух 1917–1920 рр. за архівами комуністичних спецслужб» та ін.

Велика частина отриманих книг це систематизовані вперше оприлюднені документи колишніх радянських спецслужб, найвагомішим серед яких є тритомне видання: «Чекістське досьє окупованої України». Цікавим для волинян буде перший том, що містить політико-економічну характеристику (Паспорт) Волинської області за 1946 та 1950 роки – чекістського бачення. Тут вміщена інформація про громадські організації, партії, статистичні дані, інформація про яскраві особистості та учасників визвольної боротьби на Волині.

Протягом багатьох десятиліть нам дозволяли згадувати лише тих, хто загинув за встановлення чи утвердження російської комуністичної влади на українських землях. Одночасно забороняли навіть пам’ятати про тих, хто поліг за Українську державність. Під найсуворішою забороною була і пам’ять про Голодомори, тим паче про багатомільйонні втрати 1932-1933 років, що стало наслідком геноциду українства. Саме книги про Голодомор-геноцид української нації 1932–1933 pp. становлять основну частину книг, отриманих за проєктом. Варті уваги книги: «Національна книга пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 років в Україні», «Енциклопедія голодомору», Рафаель Лемкін «Радянський геноцид в Україні: Стаття 33 мовами».

Бібліотека отримала другий примірник книги «Справа Василя Стуса», видання якої, нещодавно викликало неабиякий резонанс, через позов народного депутата Віктора Медведчука на видавництво Vivat та упорядника книги, історика та журналіста – Вахтанга Кіпіані. У книзі зібрано архівні документи з кримінальної справи Василя Стуса: протоколи судових засідань, обшуків і допитів, покази свідків, листи поета з тюрми, спогади його рідних та друзів, невідомі факти щодо життя, ув’язнення та загибелі Стуса, які досі охороняли під грифом "Секретно", які пояснюють як і за що насправді судили українського поета і дисидента. Заключна частина книги – прижиттєві нотатки "З таборового зошита" – останній текст Василя Стуса, який вдалося врятувати з табору.

"Один Стус зумів зі свого болю, зі своєї недолі створити симфонію людського, загальнолюдського болю", – так вважав Євген Сверстюк – поет, філософ, перекладач, дисидент, уродженець Волині.

На заході прозвучала поезія Василя Стуса «Сорочка тріпоче – із білого болю-вогню, струмує дорога – од білого-білого болю», присвячена Євгену Сверстюку у виконанні Лавренюк Марії, провідного бібліотекаря відділу документів іноземними мовами.

Найновішими та актуальнішими серед книг, що стосуються сучасної історії України – книги докторки  історичних наук, Лариси Якубової – «Євразійський розлам. Україна в добу гібридних викликів» (про російсько-українську гібридну  війну, що триває вже понад сім років) та у співавторстві із Станіславом Кульчицьким – доктором  історичних наук, професором:  «Триста років самотності: Донбас у пошуках смислів і батьківщини» (де автори широко розкрили етнічні та етнографічні проблеми людей на сході нашої держави).

Гостя заходу, представниця Українського інституту національної пам’яті на Волині, кандидатка історичних наук – Леся Бондарук, подарувала книгозбірні нові книги, видані Українським інститутом національної пам’яті та наголосила, що всі книги є у вільному доступі на офіційній сторінці інституту.

На сьогодні бібліотеки мають потребу у таких проєктах, адже книги патріотичного спрямування важливі для формування українського громадянського суспільства та покликані вести боротьбу за свідомість української спільноти.


  

Немає коментарів:

Дописати коментар