вівторок, 13 жовтня 2020 р.

ПРЕЗЕНТАЦІЯ КНИЖКОВОЇ ВИСТАВКИ-ТРИПТИХУ "ДЕНЬ ЗАХИСНИКА УКРАЇНИ: ТРАДИЦІЇ, ІСТОРІЯ ТА НАЦІОНАЛЬНА ПАМ’ЯТЬ"


12 жовтня 2020 року Волинська державна обласна універсальна наукова бібліотека імені Олени Пчілки запросила користувачів на презентацію книжкової виставки, присвяченої історії свята 14 жовтня, його значення в сучасному контексті подій в Україні. День захисника України встановлено 2014 року Указом Президента України для вшанування мужності та героїзму захисників незалежності України, вшанування військових традицій і звитяг українського народу, сприяння подальшому зміцненню патріотичного духу у суспільстві.




День Покрови святої Богородиці, який відзначається цього дня, особливо шанували запорізькі козаки. Вона була їх заступницею у далеких походах. Козаки настільки вірили в силу Покрови і настільки врочисто відзначали свято, що впродовж століть в Україні воно набуло козацького змісту та отримало другу назву – Козацька Покрова. З комплексом літератури відповідної тематики познайомила присутніх провідний бібліотекар відділу читальних залів Алла Євпак.

Саме 14 жовтня традиційно вшановується як день створення Української Повстанської армії – військово-політичної формації українського визвольного руху. На цьому наголосила завідувач відділу Жанна Литвина, представляючи видання другого блоку виставки-триптиху.

Особлива увага нею була відведена  книгам  Миколи Жулинського  «Моя Друга світова» та Оксани Забужко «Музей покинутих секретів». Була дана вичерпна характеристика виданням серії  «Літопис УПА».

День захисника України став не просто державним, а справді – всенародним святом, тому що захисниками незалежності та суверенітету України в часи російсько-української війни є військові  і добровольці, госпітальєри і волонтери, дорослі і діти. Україна вистояла завдяки подвигу військових збройних сил України, національної гвардії, добровольчих  батальйонів. Про це повідала головний бібліотекар відділу читальних залів Олена Сільчук, представляючи заключний блок виставки-триптиху.

Перед присутніми спогадами про звитяжні дні національно-визвольних змагань на Волині поділився учасник повстанського руху, заслужений працівник культури України Ростислав Кушнірук. Хвилююче прозвучала у його виконанні одна з повстанських пісень. Музичний діалог продовжив Юрій Щербик – учасник антитерористичної операції на Донбасі, поет, виконавець пісень на власні тексти, який заспівав пісні до створення яких спонукали військові дії на сході України.

Дует Територіального центру соціального обслуговування  м. Луцька в складі Галини Артамоної і Надії Балясевич виконав стрілецьку пісню «Ой там при долині козак битий лежить».







До привітань з Днем захисника України  долучилася директор книгозбірні, заслужений працівник культури – Людмила Стасюк.

Закінчилася презентація хвилиною мовчання на честь полеглих за волю України.








 





Немає коментарів:

Дописати коментар