середу, 2 вересня 2020 р.

ЗАВЕРШЕННЯ ДРУГОЇ СВІТОВОЇ ВІЙНИ

2 вересня світ відзначає 75-ту річницю закінчення Другої світової війни найбільшого в історії людства збройного конфлікту, який завершився підписанням Акту про беззастережну капітуляцію Японії.

До цієї дати у відділі читальних залів Волинської ДОУНБ імені Олени Пчілки експонується книжкова виставка: «Друга світова війна: правда і міф», яка вміщує найновіші видання: офіційні документи, монографії, публіцистику, художні твори та статті з періодичних видань, що стосуються даної теми.
Друга світова війна розпочалася 1 вересня 1939, коли німецькі війська перетнули кордон з ПольщеюЗагальні втрати військ і мирних жителів становлять понад 71 мільйон осіб, населення 62 держав, яких втягнули у війну, 80% населення земної кулі. В історії війн ще не було такої концентрації жахливих злочинів і таких масштабів злочинної діяльності, які дозволив собі нацизм. За визначенням Нюрнберзького трибуналу, який засудив цей злочинний режим, агресивна війна – найтяжчий злочин проти людства.

Українці воювали проти Німеччини в складі радянської та інших армій і військових частин, зокрема, багато з них служило в американській й канадській армії (в останній їх нараховувалося 40 тис.). Вони воювали і в французькому Русі опору. Тисячі українців служило у польській армії генерала Владислава Андерса і приймали участь у військових діях на британській стороні у Єгипті, Лівії й Італії. Також західні українці становили 2% складу польської дивізії ім. Тадеуша Костюшки та 70% чехословацької бригади генерала Людвіга Свободи.

Загальні демографічні втрати України – включно з убитими, жертвами концтаборів, депортованими та евакуйованими – становлять не менше 14 млн. чоловік. З 41,7 мільйона людей, які мешкали до війни в УРСР, на 1945 рік залишилося тільки 27,4 мільйони чоловік. Загалом у другій світовій війні загинув кожен п’ятий українець. 

Друга світова війна завершилася повністю і остаточно, коли 2 вересня 1945 року на борту американського лінкора "Міссурі" в Токійській затоці акт про капітуляцію підписали міністр закордонних справ Японії Мамору Сігеміцу та начальник Генштабу генерал Йосідзіро Умедзу.  Від союзних держав акт підписав спочатку верховний командувач союзних держав генерал армії (США) Дуглас Макартур, а потім інші представники, зокрема, адмірал Честер Німіц – від США, Брюс Фрезер – від Великої Британії, українець, генерал-лейтенант К. М. Дерев 'янко – від СРСР.
Тобто День Перемоги варто святкувати саме сьогодні – адже де-факто Друга світова закінчилася саме 2 вересня. Бо коли війна в Європі вже завершилася, після підписання Акту про капітуляцію Німеччини, війська 2-го Українського фронту брали участь у розгромі японської армії, частини якої були дислоковані на Далекому Сході.

Війна розділила родини, позбавила життів, скалічила долі. Навіть через багато десятиліть з’являються нові деталі, свідчення, розвінчуються міфи. Наш обов’язок знати і пам’ятати, якою була одна з найбільших трагедій ХХ століття.

Немає коментарів:

Дописати коментар