середу, 26 червня 2019 р.

"КОНСТИТУЦІЯ УКРАЇНИ – ДЖЕРЕЛО ЗАКОННОСТІ, ВЕРХОВЕНСТВА ПРАВА І НАРОДОВЛАДДЯ"

    Під такою назвою сьогодні у відділі читальних залів Волинської ОУНБ імені Олени Пчілки відбулася інформаційно-правова година до Дня Конституції України.
  28 червня 1996 року Верховна Рада України, висловлюючи суверенну волю громадян нашої держави і спираючись на багатовікову історію українського державотворення, на світовий досвід, прийняла Основний Закон України – Конституцію, яка стала реальною і дієвою основою розбудови незалежної демократичної держави як повноправної учасниці світового співтовариства.
   Конституція увійшла в суспільне життя як головний оберіг державності і демократії, гарант незалежності і соборності України. Її найвища юридична сила, верховенство права, політична, економічна та ідеологічна багатоманітність – фундаментальні засади, на яких ґрунтується сьогодення і вибудовується майбутнє українського народу.
   На заході виступили: Микола Герасимик – заступник начальника Управління державної реєстрації нормативно-правових актів, правової роботи та правової освіти Головного територіального управління юстиції у Волинській області, Любов Сітовська – регіональний представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Волинській області, Наталія Смолярчук – директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Волинській області.
Присутні акцентували увагу на важливості прийняття 28 червня 1996 року Верховною Радою України Основного Закону. Позаяк шлях до цього був далеко не легким: спроби прийняти Конституцію незалежної України були, починаючи з часу прийняття незалежності, і затягнулися на довгі шість років. І вже сьогодні, на переконання учасників інформаційно-правової години, ми можемо бути певними, що наші права і свободи захищені державою конституційно.Саме на цьому і наголосила директор Регіонального центру Наталія Смолярчук, зазначивши, що ст. 59 Конституції України закріплено право громадян на правову допомогу.
Учасники події відзначили значимість цієї дати у житті нашої держави. Адже прийняття Конституції України закріпило правові основи незалежної України, її суверенітет і територіальну цілісність. 
В обговоренні зазначеної тематики взяв участь і виступив заступник начальника управління державної реєстрації нормативно-правових актів, правової роботи та правової освіти Микола Герасимик. Він зосередив увагу присутніх на правах, які гарантує українцям Конституція України, зокрема щодо забезпечення захисту прав і свобод усіх громадян. 
У межах заходу було представлено виставку правової літератури «Конституційні цінності і права людини: виклики XXI століття»
Серед присутніх було розповсюджено буклети про систему безоплатної правової допомоги в Україні, із циклу правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО!» та флаєри "WikiLegalAid".

Немає коментарів:

Дописати коментар