неділю, 10 грудня 2017 р.

Живі історії на Мандрівному Міжнародному фестивалі документального кіно DOCUDAYS UA

     І знову відвідувачі Волинської ДОУНБ імені Олени Пчілки доторкнулися до реальної історії на документальному матеріалі. На цей раз це була кінострічка від  польської режисерки Анни Бединської  “В іншому світі». Цей фільм про жінку, спокійне життя якої одного дня руйнує новина про те, що вона вагітна дитиною з синдромом Дауна.
    У нашому суспільстві багато стереотипів до людей, яких називають «сонячними» за їхню щирість та відвертість до інших, щодо можливості їх працевлаштування  та соціальній адаптації. Хоча світовий досвід свідчить, що після закінчення середньої школи підлітків зараховують до профучилищ, де підготовлені фахівці допомагають  інтегруватися у професійне середовище. 80% людей із синдромом Дауна успішно працюють у сфері обслуговування. Вони заробляють на життя прибиранням, розносять пошту або допомагають садівникам чи кухарям. То ж  такі діти, не тільки відвідують звичайні дитячі садки, школи, а також мають можливість влаштуватися на роботу та забезпечувати себе та свою сім’ю. За Конвенцією про права інвалідів, інвалідність трактується як одна з ознак людства, а не вада. Малюки з генетичними відхиленнями набагато краще розкривають свої можливості, якщо вони живуть в атмосфері любові та турботи, з ними проводять навчання за спеціальними програмами, а суспільство не «стигматизує» цих дітей. В обговоренні фільму взяли участь голова правління ВОГО «Даун-Синдром» Мельник Олена, керівник інтеграційної студії „Сонячні люди” -  Вікторія Колодяжна, Наталія Шнит – мама, яка виховує «сонячну дитину».
    Олена Мельник ознайомила присутніх з проектом «Діти Сонця. Один день на роботі», який направлений на  молодих людей з синдромом Дауна та які спробували працювати на звичайній роботі. Ідея проекту – подолання стереотипів щодо можливості працевлаштування і самореалізації людей з інвалідністю. Вікторія Колодяжна розповіла про унікальний досвід роботи в організації спільних заходів з «сонячними» дітками, адже це не лише допомагає соціально інтегруватись останнім, а й вчить толерантності та ламає стереотипи  пересічних людей. Наталія Шнит, мама шестирічного «особливого» хлопчика поділилася  емоціями, які відчувала коли дізналася, що буде виховувати «особливу» дитину, та про проблеми, з якими  стикаються батьки – не завжди позитивні реакції оточуючих, а також проблеми інклюзивної освіти. Загалом, після перегляду, було чимало думок, висловлювань з боку глядачів про те, що тема досить важлива, і потрібно її обговорювати. Якщо, сьогодні, ми не змогли зламати стереотипи, щодо цих людей, то сподіваємося, що ми спонукали задуматися  та дізнатися трохи більше про них. Маємо надію, що і в нашій країні “особливі” діти зможуть жити насиченим життям та відчувати яскраві, позитивні емоції.
     Фільми DOCUDAYS UA не тільки спонукають до роздумів та подоланню стереотипів у суспільстві, а й змінюють світогляд та розширюють межі сприйняття дійсності.

Немає коментарів:

Дописати коментар