понеділок, 10 квітня 2017 р.

Завершився XIV Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA

       Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA відбувається щороку впродовж останнього тижня березня в Києві. По завершенню Docudays UA традиційно презентує найкращі фільми в регіонах України в рамках Мандрівного фестивалю. Мета фестивалю – cприяти популяризації й розвитку документального кіно та підвищенню рівня дотримання прав людини в Україні.
Фільми цьогорічного фестивалю були об’єднані темою екології «Чотири градуси. Прощавай, людино!». Як пояснюють організатори фестивалю, що саме на чотири градуси за Цельсієм, за прогнозами екологів, підвищиться середня температура на нашій планеті до кінця сторіччя, внаслідок чого рівень світового океану підніметься майже на дев’ять метрів, і це призведе до затоплення територій, які населяє понад 600 млн людей. В рамках фестивалю відбувалася насичена правозахисна програма, де проходили різноманітні правоосвітні екологічні події – фотовиставки, екоакції. Як і на кінопоказах, лейтмотивом зустрічей була зміна клімату. Після відвідування починаєш більше думати про те, що екологічно та неекологічно, змінюється сприйняття цієї проблеми.
Організатори зробили все, щоби перетворити Docudays UA на модний івент.
З весною також починаємо третій сезон кіно клубного життя  Docudays UA і пропонуємо для перегляду та обговорення нову колекцію фільмів, до якої увійшли 16 першокласних документальних стрічок.
      За допомогою цих фільмів ми поговоримо з вами про вплив технологічного прогресу на довкілля («Край електросміття», реж. Девід Федель); про життя до й після ув'язнення («Точка відліку», реж. Міхал Щесняк; «Born Dead», реж. Яцек Блавут); наслідки жертвопринесень, учинених тибетцями в ім’я свободи («Жертвопринесення», реж. Тео Гессінг); розглянемо вплив тривалих воєнних конфліктів на наступне покоління («Це моя земля», реж. Тамара Ерде); зрозуміємо реальне значення недоторканності приватного життя та її втрати («Стираючи Девіда», реж. Девід Бонд) та зупинимося в незвичному готелі для безпритульних («Готель 22», реж. Елізабет Ло).
      У новій колекції  приділено особливу увагу фільмам для дітей та підлітків. Одразу вісім фільмів порушують важливі теми дорослішання й пошуку себе. Це історії про одинадцятирічного хлопця, який зовсім не хоче бути хлопцем («День, коли я вирішив стати Ніною», реж. Інгеборг Янсен); складний процес становлення особистості через пошук власного призначення («Кейсі Мотте Кляйн: народження актора», реж. Урсула Майєр); боротьбу за власні права та права своїх сусідів у журналістському дослідженні бразильського хлопчика Ґабріеля («Ґабріель повідомляє з чемпіонату світу», реж. Ельсван Дріль); виживання дітей-гімнастів, які намагаються прокласти свій шлях у майбутнє («Цвіт крізь сльози», реж. Хуацін Цзінь); конфлікт між уявним світом 13-річного хлопчика та суспільством, де його налаштовують жити за певними правилами й догмами («Як у тебе справи, Рудольфе Мінг?», реж. Робертс Рубінс); один із найпрекрасніших творів про дитинство та пошук прихистку («Лізо, ходи додому!», реж. Оксана Бурая); і навіть анімаційну документалістику («Рахую дні, рахую роки», реж. Монне Ліндстрьом; «Нічна відьма», реж. Елісон Клеймен).
      Ці фільми Ви зможете переглянути на кіноклубних зустрічах у Волинській ДОУНБ імені Олени Пчілки, а також незабаром ознайомитися з графіком кінопереглядів можна на сайті бібліотеки. Кіноклуб Docudays UA при Волинській ДОУНБ імені Олени Пчілки проводить також виїзні перегляди в навчальні заклади,  та під час роботи літніх шкільних таборів. Ми готові до співпраці та розглянемо усі пропозиції.

Контакти: (0332) 72-54-52 – Жанна Володимирівна.

Немає коментарів:

Дописати коментар