неділю, 11 грудня 2016 р.

ПІДСУМКИ ХІІІ МАНДРІВНОГО МІЖНАРОДНОГО ФЕСТИВАЛЮ ДОКУМЕНТАЛЬНОГО КІНО

   В рамках ХІІІ Мандрівного міжнародного фестивалю про права людини Docudays UA, який проходив у Луцьку, у Волинській ДОУНБ імені Олени Пчілки відбулися відкриті перегляди  фільмів  – «Українські шерифи» Романа Бондарчука, «Десять секунд» режисерки Юлії Гонтарук, «Остап» Тараса Дроня, «Люди, які прийшли до влади» Олексія Радинського і Томаша Рафи, «Тягар доказів» Стефана Кессіссоґлу. Центральною темою цьогорічного фестивалю була тема – «Крізь ілюзії».  Народ України, й інші країни й народи сьогодні позбуваються багатьох ілюзій та усвідомлюють, що стабільність, мир, «братерська» дружба між державами, уявлення «світлого майбутнього» – це ілюзії, які ніколи не стануть реальністю, якщо бути пасивними спостерігачами.
   В обговоренні фільмів взяли участь фахівці Головного територіального управління юстиції у Волинській області, члени ГО «Переселенці Криму та Донбасу», студенти Волинського державного училища культури і мистецтв імені Ігоря Стравінського, Волинського обласного ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою, науковці, громадські активісти, адвокати, журналісти.
   Також в бібліотеці відбувся перегляд фільму"Моріом" та панельна дискусія в межах всесвітньої акції  "16 днів проти гендерного насильства".
   Мета мандрівного фестивалю Docudays UA – показати людям в регіонах найкращі документальні проекти, які були створені як українськими, так і зарубіжними метрами документалістики, а також  розширити діалог про права людини.  Фільми, запропоновані до перегляду змушують думати, аналізувати, сприяють формуванню активної громадянської позиції та ставленню до людської гідності як до найвищої цінності.
   Закриття Мандрівного міжнародного фестивалю Docudays UA   відбулося в книгозбірні 10 грудня в День прав людини, ініційованою координаторкою фестивалю на Волині –  Богданою Стельмах.  Вихідці зі східних областей України та Криму презентували  збірку поезії та прози «По живому». Її авторами стали понад 30 переселенців, нинішніх мешканців різних частин звільненого і досі окупованого Донбасу та Криму.
 Свої твори на тему війни, життя на окупованих територіях, двомовності, співжиття «наших» та «не наших» читали Ія Ківа, Тетяна Ковалевич, Олексій Чупа та Оксана Стоміна. Особливістю видання є те, що кожен із авторів безпосередньо бачив і переживав все те, про що написав. На мистецькому вечорі було представлено інсталяцію з колекції картин маріупольських художниць «На межі», яку презентувала одна з співавторок проекту – Олена Украінцева.  
   Луцьк став дванадцятим за рахунком містом України, яке відвідала виставка. Центральною темою, яка пройшла крізь мистецький проект – була тема Маріуполя, який знаходиться на межі між миром та війною. Представниця Amnesty International Юлія Сідімянцева розповіла про політичних в’язнів та жертв переслідувань у Криму, Туреччині, Китаї, Ірані, Малаві і Канаді, до порятунку яких зміг долучитися кожен, написавши листа із вимогою  звільнити або врятувати людину.



Немає коментарів:

Дописати коментар