четвер, 3 листопада 2016 р.

ПРОЕКТ "ПРАВА ЛЮДИНИ: ЗНАТИ, ЗАХИЩАТИ, ПОВАЖАТИ": РОЗШИРЮЄМО ПРОСТІР ДЛЯ ДІАЛОГУ

   Проект  «Права людини: знати, захищати, поважати», який стартував 14 вересня 2016 року виїзним засіданням Кіноклубу Docudays UA, що діє при Волинській державній обласній універсальній науковій бібліотеці імені Олени Пчілки. Ініціатива реалізовується в межах мікрогранту проекту Центру правових та політичних досліджень «СІМ» «Активізація громадянського суспільства шести областей України для подолання стереотипів та інтеграції ВПО у життя громад «Декалог примирення», підтриманого The Black Sea Trust, проекту Фонду Германа Маршалла (Project of the German Marshall Fund of the United States).
   Мета ініціативи – привернути увагу громадськості до упередженого та нетолерантного ставлення суспільства до «вразливих груп осіб», дискримінаційних проявів щодо таких людей як в дитячому, студентському середовищі, так і в дорослому колективі.
   Виїзні перегляди Кіноклубу Docudays UA при Волинській ДОУНБ імені Олени Пчілки   відбулися  у Луцьку, с. Садів Луцького та смт. Олика Ківерцівського р-ну. Під час обговорення фільмів піднімалася тема булінгу, яка є актуальною в молодіжному середовищі. Глядачі акцентували увагу на цій проблемі, говорили про випадки приниження людської гідності серед підлітків, шукали можливі шляхи вирішення. Про те, як сприймати людей із ВІЛ / СНІД, чому важливо не замовчувати проблему і як подолати внутрішнє упередження обговорювали студенти кафедри екології та охорони навколишнього середовища хімічного факультету Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки після перегляду фільму «Грішна хвороба» (режисер: Ян Яап Кейпер)
   Окрім участі в дискусії, учні, студенти й педагоги долучилися до опитування щодо нетерпимості в суспільстві. Результати опитування будуть оприлюднені наприкінці проекту. Також, під час заходів було оголошено конкурс малюнків на правозахисну тематику «Усі ми різні – усі ми рівні».
    Тривав конкурс до кінця жовтня. Виставка малюнків та нагородження переможців відбудуться на фінальному заході у Волинській державній обласній універсальній науковій бібліотеці імені Олени Пчілки 8 листопада 2016 року. Під час заходу будуть презентовані також постановки форум театрів, які привертають увагу до соціальних проблем та порушень прав людини, що мають місце в українському суспільстві. Сподіваємося, що завдяки фільмам Docudays UA, дискусіям, театралізованим виставам буде знижено рівень неприйняття у суспільстві дискримінованих людей та створення сприятливих умов для процвітання кожної особистості.

Немає коментарів:

Дописати коментар