вівторок, 22 березня 2016 р.

ОНЛАЙН СПІЛКУВАННЯ З ВОЛНОВАСЬКОЮ ЦЕНТРАЛЬНОЮ РАЙОННОЮ БІБЛІОТЕКОЮ

    Вже традиційними стали онлайн зустрічі у Волинській державній обласній універсальній науковій бібліотеці імені Олени Пчілки з працівниками та читачами Центральної районної бібліотеки міста Волновахи Донецької області в рамках проекту «Український Донбас». Приводом для зустрічі творчих особистостей з міст-побратимів Луцька та Волновахи на цей раз став Всесвітній день поезії, який з 2000 року за рішенням ЮНЕСКО відзначається  21 березня. Поезія одна із тих небагатьох речей, які якщо і не здатні змінити світ, то здатні змінити серце, світогляд та ментальність, торкнутися тих струн людської душі, які мовчать у людині, доки її не торкнулися тонкі пальці поетичних рядків. Метою зустрічі було знайомство  та спілкування як вже відомих так і поетів-початківців міст Луцька та Волновахи. Бібліотекарі та літератори Донеччини вразили волинян своєю літературно-мистецькою імпрезою «Поетичне намисто України», де звучали музичні твори та яскрава, чуттєва поезія. Поети Донецької землі своїми виступами сплітали літературні коралі, додаючи кожен вірш, ніби нанизуючи окрему намистинку на нитку поетичного намиста. Неповторними та чуттєвими були виступи Д. Груби (м. Волноваха), С. Тимощенко (с. Свободне), І. Дороша (м. Волноваха), С. Ізюмської (с. Прохорівка), Т. Сенів (с. Рибинське), Л. Радзішевської (с. Степне). Літературною спадщиною Тараса Шевченка надихаються поети різних поколінь. Не залишили байдужими присутніх вірші-присвяти великому Кобзарю, які прозвучали у виконанні О. Корнієнко (с. Валер'янівка), О. Бахал (с. Бугас). Яскравими були виступи молодих поетів -  А. Мержевської (м. Волноваха), Є. Сидоренко (м. Волноваха), Д. Васильченко (с. Бугас). Музичною окрасою зустрічі став виступ дуету «Смерека» (Рибинський СБК).
      Тренінговий центр Волинської ДОУНБ імені Олени Пчілки також зібрав небайдужих творчих особистостей, як молодих поетів-початківців, так і знаних літераторів Волинського краю. Літературна імпреза розпочалася співаною поезією Юрія Щербика. Поет-пісняр презентував свої твори, які вміщені в першій книзі автора, що об’єднана темою війни – «Небо Донбасу».
        Волонтер, громадська діячка, журналіст громадського радіо Ірина Мусій прочитала вірші, які були написані після поїздки в Дебальцево, куди вона їздила з гуманітарною допомогою. Студентка Луцького національного технічного університету Василина Луцан презентувала власні твори – емоційні, глибокі, тематика яких пов’язана з війною на Донбасі та Майданом.
       В Луцькому районі діє  літературно-мистецька студія «Зорі над Стиром», яка об’єднує талановитих творчих особистостей. Гостем зустрічі був голова літературного об'єднання Миколай Шостак, який презентував поезію з книги «Я слухаю Небо!..» На завершення зустрічі Миколай Шостак зробив пропозицію колегам з Донеччини щодо публікації їхніх творів в літературному альманасі «Зорі над Стиром», яке видає літературна студія.       
            Відділ читальних залів запропонував гостям ознайомитися з книжковою виставкою "Поезія – то крик душі, що прагла високості" на якій зібрані твори учасників та переможців літературного конкурсу "Неповторність", який стартував цього року уже восьмий раз. 


Немає коментарів:

Дописати коментар