пʼятницю, 27 вересня 2013 р.

Любов моя – бібліотека

              Напередодні  відзначення Всеукраїнського дня бібліотек відділ читальних залів запросив своїх колег і читачів на зустріч з корифеєм бібліотечної справи Волині, багаторічним завідувачем відділу Ольгою Віталіївною Гороть.
          Вона народилася далекої весни  1938 року у сім’ї Віталія і  Валентини Домбровських в Ковелі. В роки воєнного лихоліття сім’я змушена була переїхати до міста Ківерці, яке стало їх батьківщиною.
Тут Ольга Домбровська закінчує Ківерцівську середню школу №1. Прагнення до знань реалізувалося у бажанні стати бібліотекарем і нести світло книги іншим. Після закінчення школи вона поступає в Ківерцівський культурно-освітній технікум на бібліотечний відділ, який закінчила в 1958 році. Ольга Віталіївна Гороть – приклад відданості справі, належить до тих випускників цього технікуму, яких називають цвітом і гордістю бібліотечної спільноти.
      Привітати Ольгу Віталіївну з її святом прийшли викладачі і студенти Волинського училища культури і мистецтв імені Ігоря Стравінського. Від їх імені з вітальним словом виступила Галина Іванівна Ковальчук. 
       Свій трудовий шлях Ольга Віталіївна почала у квітні 1958 року у Волинській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Олени Пчілки (тоді обласна бібліотеки для дорослих). П’ять років працювала у Вишківській сільській бібліотеці, а в листопаді 1963 року, рівно півстоліття тому, повернулась у читальний зал нашої бібліотеки, який очолила в червні 1965 року, і відтоді життя Ольги Віталіївни і життя відділу стали єдиними.

        Ольга  Віталіївна – вихователь і наставник, педагог і вчитель, була головою ради наставників молоді в нашій бібліотеці. Вона виховала цілу плеяду талановитих бібліотечних працівників, які стали гордістю Волинського краю. Серед них Заслужені працівники культури України, директори обласних бібліотек Марія Мах і Людмила Стасюк.
            Директор Волинської державної обласної універсальної наукової бібліотеки імені Олени Пчілки Людмила Стасюк тепло згадувала про свої перші кроки на бібліотечній ниві, які вона зробила під керівництвом нашої гості. Людмила Антонівна передала вітання і вручила їй подяку від управління культури облдержадміністрації.   
В радянські часи Ольгу Віталіївну і працівників відділу знали на всіх промислових підприємствах міста, де проводились різні масові заходи, з назвами яких присутні на зустрічі могли познайомитись на виставці «Хай історія судить. Жили як змогли».  Всі ці документи збережені дбайливою рукою нашої гості, а потім і її послідовниками. Про це йшла мова на презентації книжкової виставки  влітку 2007 року. Гості мали змогу переглянути уривок з цієї презентації, зафільмований працівниками відділу.
           Давня дружба єднає Ольгу Віталіївну з волинськими письменниками. Прем’єри книжок, зустрічі з читачами, цікаві обговорення – всі ці заходи не обходились без працівників відділу і його керівника. Привітати ювілярку прийшов відомий волинський поет, член НСПУ Василь Гей, який присвятив їй поетичні рядки. 
   Ольга Віталіївна багата на друзів серед колег бібліотекарів, з якими  вона пропрацювала багато років. Це колишній директор бібліотеки Галина Кухарська, завідувачі відділів Тамара Боєчко, Віра Бєлоножко, Лариса Лелявська. Вони прийшли привітати колегу і подругу.
         
               У Ольги Віталіївни багато друзів і серед читачів бібліотеки. Для кожного з них вона знаходила не тільки необхідні книжки для роботи, відпочинку, але могла дати пораду в житті.
        Від їх імені на зустрічі виступив давній наш читач Павло Аверкін.
              Теплі слова про Ольгу Віталіївну  сказала Катерина Шаварова, член літературного клубу "Діалог", засідання якого проходили в кінці 80-х на початку 90-х років тепер уже минулого століття.

         Багато з нас, теперішніх працівників відділу, з вдячністю згадує мудрі поради  нашої виховательки, яка вчила проводити масові заходи, любити і пропагувати книгу, поважати людей, з якими працюєш. Ми всі пишаємося вами, дорога наша Ольго Віталіївно!

              Напевно найщемливішим був вальс Євгена Доги з кінофільму "Мій ласкавий і ніжний звір" у виконанні колишнього завідувача і колективу відділу читальних залів.  





                     Теперішній завідувач відділу читальних залів Жанна Литвина розповіла про життєвий і творчий шлях ювілярки, щиро вітала її і всіх присутніх в залі з прийдешнім святом – Всеукраїнським днем бібліотек






Немає коментарів:

Дописати коментар