субота, 22 червня 2024 р.

26 червня — Міжнародний день боротьби проти зловживання наркотиками та їх незаконного обігу

 stop_narkotik__600 (2)

Історія боротьби з наркотиками в світі нараховує близько ста років.
Виходячи з загальнолюдського значення явища наркоманії, в 1987 році Генеральна Асамблея ООН постановила щорічно відмічати 26 червня Міжнародний день боротьби зі зловживанням наркотичними засобами і їх незаконним розповсюдженням. Ця подія символізує єдність країн у досягненні мети щодо створення суспільства, вільного від наркотиків. Людина завжди шукала засоби, щоб отримати задоволення, полегшити страждання або сховатися від тяжкої дійсності. Наркотики — реальність, яку не можна заперечувати, яку маємо визнати і знати про неї, аби ніколи не потрапити в її «обійми». Наркотики — страх, про який говорять пошепки; дно, якого соромляться; слабкість, якої не визнають; самотність, від якої втікають; ганебна смерть, якої бояться; злочинність, на яку йдуть заради «дози»; бізнес, який завжди буде прибутковим…

За оцінками фахівців зараз у світі налічується приблизно 200 млн. наркоманів.

Протягом останніх п’яти років в Україні спостерігається небачене зростання наркоманії. Сьогодні наркозалежність поступово “молодіє”, середній вік людей, що вживають нелегальні наркотики, стабільно знижується.

За даними МВС, на сьогоднішній день в Україні офіційно налічується близько 500 тис. наркоманів, з них 171,6 тис. вживають наркотики регулярно. При цьому близько 5 тис. наркозалежних не досягнули 18 років.

Світовий наркотрафік сьогодні оцінюється вже майже в трильйон доларів щорічно, що прирівнює його до ринку обороту нафти. За оцінками ООН, число осіб, що вживають наркотики, на даний час складає не менше 185 млн. чоловік (тобто 3% всього населення планети або близько 12% населення у віці від 15 до 30 років). Щорічно в результаті вживання наркотиків гинуть близько 200 тисяч людей. Наркоманія знаходиться на шостому місці в списку найбільш поширених причин смерті осіб віком 15-49 років. Основна частина наркоманів – підлітки і молоді люди, які набагато слабкіші психологічно, аніж дорослі.

Перед тим, як спробувати наркотик, варто задуматися: чи потрібний вам букет хвороб, що передається через голку? На що ви прирікаєте себе, свою сім’ю, своїх майбутніх дітей? Купа витрачених батьківських грошей на наркотики? Жах, що ти відчуєш, коли смерть буде стояти поруч, безпорадно спостерігаючи за тим, як поведе твої м’язи, як твій організм вмирає, а ти нічого не можеш зробити! Навіщо себе прирікати? Навіщо…

Бережіть своє здоров’я та життя!

В відділі читальних залів представлена викладка літератури: «Незаконний обіг наркотичних засобів: міжнародно – правові аспекти». Просимо до перегляду.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар