суботу, 29 січня 2022 р.

День пам’яті Героїв Крут

29 січня в Україні відзначають пам'ять героїв Крут – українських студентів, які, намагались зупинити більшовицький наступ на Київ у 1918 році, потрапили в полон і були розстріляні більшовиками.

З українського боку в бою під Крутами брали участь приблизно 600 бійців:

·        250400 старшин та курсантів Першої української військової школи імені Богдана Хмельницького;

·        114130 добровольців 1-ї сотні Куреня студентів Січових Стрільців (студенти університету св. Володимира, учні гідротехнічної школи, учні лікарської школи тощо);

·        60 вояків Куреня смерті;

·        80 бійців чернігівського вільного козацтва;

·        кавалерійський загін.

Їм протистояли шістьсім тисяч більшовиків.

Бій 29 січня 1918 року тривав кілька годин і завершився великими втратами для більшовиків. Українським бійцям вдалося на кілька днів зупинити просування більшовицьких військ до Києва. Симон Петлюра мав час на придушення повстання більшовиків на заводі "Арсенал".

Історик Ярослав Файзулін в інтерв'ю Cultprostir, яке поширив Український інститут національної пам'яті, оцінив бойові втрати серед більшовиків у 300 людей, серед бійців УНР у 70100 загиблих. Він також зазначав, що бій під Крутами надав час уряду УНР підписати 9 лютого Берестейській договір з країнами Четвертного союзу (Німеччина, Австро-Угорщина, Туреччина та Болгарія). УНР була визнана як самостійна держава, а її армія отримала підтримку німецької та австро-угорської армій у боротьбі з більшовиками.

На жаль, під час відступу в бік Києва, одна студентська чота – 27 юнаків, заблукавши у темряві, повернулася до станції Крути, яка на той час уже була зайнята більшовиками. 27 полонених юнаків (студентів і гімназистів) було розстріляно. Є ймовірність, що перед смертю їх піддали тортурам. Наймолодшим полеглим було по 16 років.

 

На сьогодні вiдомi прiзвища 20 з них. Це студенти Народного унiверситету Олександр Шерстюк, Ісидор Пурик, Борозенко-Конончук, Головащук, Чижов, Сiрик, Омельченко (сотник); студенти Київського унiверситету святого Володимира Олександр Попович, Володимир Шульгин, Микола Лизогуб, Божко-Божинський, Дмитренко, Андрiїв; гiмназисти 2-ї Кирило-Мефодiївської гiмназiї Андрiй Соколовський, Євген Тернавський, Володимир Гнаткевич, Григiр Пiпський, Іван Сорокевич, Павло Кольченко (прапорщик), Микола Ганкевич.

Після розстрілу більшовики не дозволили місцевим селянам поховати тіла загиблих. Лише після визволення Києва від червоних, за розпорядженням українського уряду, 19 березня 1918 року відбувся урочистий похорон полеглих у бою під Крутами на Аскольдовій могилі.

За матеріалами: BBC NEWS / Україна

З метою вшанування пам'яті Героїв битви під Крутами у відділі читальних залів Волинської державної обласної універсальної наукової бібліотеки імені Олени Пчілки експонується  тематична виставка «Крути: перемога українського духу». Найцінніша частина виставки – подаровані, рідкісні діаспорні видання: «СНІП. Український декламатор (Вінніпег, Канада,1938р.)», «Зарицький В. Крутянська подія(Чікаго, США, 1972р.)», «Збаразький С. Крути (Мюнхен–Нью-Йорк, 1958р.)», книги з колекції Юрка Покальчука та ін..

У 2019 році на екрани вийшла історична драма Олександра Шапарєва "Крути 1918"

Немає коментарів:

Дописати коментар