середу, 15 грудня 2021 р.

Євген Чикаленко – громадський діяч, публіцист, меценат української культури

У грудні в Україні відзначають День благодійництва, це день подяки за добрі справи благодійникам. У цей день варто згадати Євгена Чикаленка (1861–1929).

Політичний і громадський діяч, видатний агроном, літератор, меценат, видавець, журналіст. Важко знайти, до чого б Євген Чикаленко не доклав своїх рук.

Він народився у році смерті Тараса Шевченка. Це виглядає символічно: адже ці два великі українці віддали своє життя порятунку української нації від її зникнення. Ім’я Чикаленка ні про що не говорить для більшості сучасників. Його життєвий подвиг замовчувався у комуністичні часи.

Саме Євген Чикаленко підготував ґрунт для Української революції, редагуючи і видаючи протягом восьми років за власний кошт єдину в імперії щоденну україномовну газету «Рада», яка будила, гуртувала та готувала українську інтелігенцію до національної боротьби. Першим ініціював скликання Центральної Ради та закликав Грушевського повернутися з Москви та її очолити. Він заснував власний фонд підтримки українських письменників, матеріально допомагаючи Іванові Франку, Михайлові Коцюбинському та іншим українським літераторам. Він фінансово забезпечив будівництво Українського академічного дому у Львові. За свій кошт він видав знаменитий словник Бориса Грінченка та інші словники. Він написав українською мовою і видав цілу низку книжок про ведення сільського господарства. Одним словом, він був великим і щедрим меценатом.

До дня народження Чикаленка Євгена Харламповича (21 грудня) у відділі читальних залів Волинської ДОУНБ імені Олени Пчілки до уваги користувачів книжкова виставка «Євген Чикаленко – громадський діяч, публіцист, меценат української культури». Запрошуємо всіх охочих до прочитання Спогадів (1861–1907) та Щоденника (1919–1920), що широко відтворюють конспективні спогади за 45 років життя автора та статті та книги про його життя і діяльність.


  

Немає коментарів:

Дописати коментар