понеділок, 20 листопада 2023 р.

Напередодні відзначення Дня Революції Гідності та Свободи відбувся перегляд документального фільму «Євромайдан SOS» Сергія Лисенка

10 років тому, 21 листопада 2013 року, на майдан Незалежності у Києві вийшли кілька сотень людей, щоб висловити свій протест проти рішення влади, яке загрожувало Україні втратою незалежності та  європейського майбутнього. Тригером до відкритого протистояння, яке надалі переросло у Революцію Гідності, стало побиття та розгін студентів вночі 30 листопада. Події, що відбуватимуться впродовж  94 днів були першими епізодами на шляху до драматичних геополітичних  змін.

До десятої річниці подій на Майдані Кіноклуб Docudays UA при Волинській ДОУНБ імені Олени Пчілки запропонував  студентам та викладачам Технічного фахового коледжу Луцького національного технічного університету документальну стрічку Сергія Лисенка «Євромайдан SOS», що розповідає про події  Євромайдану та про громадську ініціативу Центр громадянських свобод Євромайдан SOS, що об’єднала молодих правозахисників та активістів.


Прокоментувала події у фільмі та поділилася спогадами Марія Доманська – журналістка та активістка луцького Євромайдану. Такі зустрічі в Кіноклубі Docudays UA це – можливість переосмислити  знакові історичні події,  імперську та радянську спадщину й місце України в європейському співтоваристві, а також  візуалізувати образ майбутнього України, яка рухається шляхом євроатлантичної інтеграції у воєнний час. І саме від молоді, як наголосила Марія Доманська, залежить якою буде Україна в майбутньому, і чи зможемо ми у поствоєнній країні будувати  стійкі демократичні інститути. Тільки чітке розуміння людської гідності, як найвищої цінності в українському суспільстві, зумовило фактично  першу перемогу в сьогоднішній війні. Перемогу народного спротиву, громадянського суспільства, подвигу Героїв Небесної Сотні та всіх, хто боровся за свободу.


Дякуємо за співпрацю та активну громадянську позицію керівництву, викладачам та студентам Технічного фахового коледжу Луцького національного технічного університету.

Розвиток Мережі DOCU/CLUB фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID), Посольством Швеції в Україні, Національним фондом на підтримку демократії (NED) та Fondation de France.

Думки, висновки чи рекомендації належать автор(к)ам та упорядникам/-цям цієї публікації та не обов'язково відбивають погляди урядів чи благодійних організацій цих країн. Відповідальність за вміст публікації несуть виключно автор(к)и та упорядники/-ці.


Немає коментарів:

Дописати коментар