четвер, 23 листопада 2023 р.

День пам’яті жертв голодоморів

 


Кіноклуб Docudays UA при Волинській ДОУНБ імені Олени Пчілки представив глядачам стрічку відомого українського режисера, лауреата Національної премії України імені Тараса Шевченка Сергія Буковського «Живі». Голодомор-геноцид у фільмі «Живі» вплетено в сюжет світових подій 1930-х pp.: прихід до влади Гітлера у Німеччині, виморення сталінським режимом українських селян. Останні боролися за свої права, а їх у 1933-му позбавили найменшої можливості вибору і закатували голодом. Злочини збройних сил російської федерації під час повномасштабного вторгнення викликали прямі аналогії із подіями першої третини XX століття. Під час обговорення стрічки учасники проводили чіткі паралелі із подіями 90-річної давнини. Дві сюжетні лінії що проходять через тематику фільму – це свідчення  британського журналіста Ґарета Джонса, чия правда про трагедію українців, яка не була почута у світі, та щемливі спогади свідків Голодомору, які стали жертвами геноциду в дитинстві та набули травматичного досвіду.

Відеопрезентацію книг «Пам’яті негаснуча свіча» зарубіжних авторів – дослідників Голодомору презентувала провідний бібліотекар відділу читальних залів Алла Євпак.

Завідувачка відділу міського абонементу Оксана Ковальчук ознайомила глядачів з тематичною добіркою художніх творів та представила до перегляду відеоматеріали  «Голодомор. Історії роду». Правда про геноцид українського народу у художніх творах.

Дякуємо за активність студентам та викладачам Технічного фахового коледжу Луцького національного технічного університету.     















Розвиток Мережі DOCU/CLUB фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID), Посольством Швеції в Україні, Національним фондом на підтримку демократії (NED) та Fondation de France.

Думки, висновки чи рекомендації належать автор(к)ам та упорядникам/-цям цієї публікації та не обов'язково відбивають погляди урядів чи благодійних організацій цих країн. Відповідальність за вміст публікації несуть виключно автор(к)и та упорядники/-ці.

Немає коментарів:

Дописати коментар